Gré Jongejan.
Gré Jongejan. Foto: Gerard Timmerman

Nooit de behoefte gehad weg te gaan

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben getrouwd met Rob Jongejan en heb drie kinderen. Twee dochters en een zoon. Ze wonen intussen alledrie aan de vastewal. We hebben een hond, een Australian shepherd en 3 katten. Een huis zonder huisdieren is voor mij geen thuis. 


Ik ben geboren in Zwolle, daar heb ik één jaar gewoond. Vervolgens nog ruim drie jaar in Amersfoort en toen zijn mijn ouders naar Texel verhuisd. Ik ben een kind van horeca-ouders. Mijn vader was vroeger eigenaar van de Karseboom en ook later in Harderwijk, Zwolle en Amersfoort hebben ze een horecabedrijf gehad. 


Mijn ouders hebben hier op Texel In den Grooten Slock geopend, en wij woonden boven de zaak. Ik was negen toen wij verhuisden naar de Schoonoordsingel, dus helaas heb ik niet meer veel herinneringen van deze tijd. De Slock werd verpacht en mijn vader en moeder wilden het rustiger aan gaan doen. Helaas hebben ze daar niet lang van kunnen genieten want een jaar later is mijn vader overleden aan longkanker.

Lekker om thuis te komen, Texel blijft altijd mijn thuis


Ben je wel eens in de verleiding gekomen om je elders te vestigen?

Ik leerde hier al heel jong de liefde van mijn leven kennen. Rob is kok en we gingen vroeger in het najaar naar Spanje op vakantie. Hij wilde destijds nog wel naar Spanje verhuizen en daar een restaurant openen. Hij houdt van warm weer haha. Ik wilde dat niet. Ik heb nooit de behoefte gehad om hier weg te gaan. 

Ik hou ervan om door Den Burg te lopen en met bekenden een praatje te maken, ouders van je schoolvriendinnen tegen te komen. Dat vertrouwde vind ik prettig. Ik vind het soms wel lastig dat je niet zo snel even naar onze kinderen kan gaan, maar dat zal nooit een reden zijn om van het eiland af te gaan. 

En aangezien onze kinderen gelukkig zijn waar ze nu wonen heb ik ook niet de behoefte dat ze op Texel terug komen. Ik vind het wel heerlijk als ze allemaal tegelijk bij ons logeren. Als een kloek met haar kuikens ben ik dan. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik hou van lezen en van wandelen met onze hond. Ik kan vanuit huis al heerlijk over de hoge berg gaan lopen maar kan ook met de auto naar het bos of het strand of waar dan ook naar toe om een lekker stuk te gaan lopen. 

Ik kan ook enorm genieten van ons strandhuisje vooral aan het eind van de middag als de meeste mensen naar huis gaan. Heerlijk de zon in de zee zien ondergaan, prachtig is dat. Ik vind het hele eiland mooi. Ik vind nog steeds dat ik bof dat ik hier ben opgegroeid en onze kinderen hier heb kunnen opvoeden. 


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn moeder is de laatste paar jaar van haar leven gaan dementeren. Door de ondersteuning van het DOT team op Texel heeft zij tot haar dood thuis kunnen wonen. Dat was heel belangrijk voor haar. 

Ik heb heel veel bewondering voor de vrouwen van de thuiszorg en de dagopvang in het Maartenhuis waar zij één dag in de week heen ging. Het respect en geduld waarmee mijn moeder werd behandeld was hartverwarmend. Wij mogen echt blij zijn met zulke goede ouderenzorg hier op Texel. 


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Ik ben nagelstyliste en pedicure en heb dus een contactberoep, ik heb dus al twee keer een lockdown meegemaakt. Heel vervelend om te horen dat je zomaar je bedrijf moet sluiten. Los van het financiële aspect zit je ook zomaar een paar weken werkeloos thuis. Daarnaast is het zo dat je dus veel mensen spreekt en het vaak onderwerp van gesprek is. 


Ook nu de laatste week weer. Mijn man werkt op de boot en heeft dus al bijna een jaar met de mondkapjesplicht te maken, en dus ook met de aversie van een hoop mensen daar tegen. We zijn dus allebei wel een beetje "coronamoe". 


De tweedeling die je nu in de samenleving krijgt vind ik ook heel vervelend.  Mensen krijgen ook een korter lontje. Ik zou willen dat we weer wat toleranter met elkaar door deze periode kunnen komen.


Wat doe je over vijf jaar? 

Over vijf jaar zal Rob met pensioen gaan en ik zal dan ook wel wat minder gaan werken. Wij willen dan heel erg graag voor wat langere tijd met de caravan gaan rondtrekken. Het liefst ook in de winter richting het zuiden. 


We willen nog heel graag een rondje Spanje en Portugal doen of richting Griekenland maar ook de Oostbloklanden en Groot-Brittannië staan nog op het verlanglijstje. Het lijkt me heerlijk om voor twee of drie maanden weg te gaan, maar ook altijd weer lekker om op Texel thuis te komen, want Texel blijft altijd mijn thuis. 


Wie zou je graag in een volgende "Eiland Van..." willen zien? 

Florien Lutke Schipholt. Ik ken haar omdat ze bij ons in de straat heeft gewoond. Ze werkt bij fysioteam Texel en doet daar ook massages. Ze masseert mij ook geregeld en doet dat fantastisch. Een heerlijk mens die ook heerlijk kan vertellen. 

Afbeelding