Frans Timmer bij de opening van De Vlier in de Waalderstraat in 1983.
Frans Timmer bij de opening van De Vlier in de Waalderstraat in 1983. Foto: Archief Texelse Courant

Ecologische pionier werkte hard om het vertrouwen te winnen

“Hier verkopen ze die rotzooi.” Dergelijke opmerkingen hoorde Frans Timmer toen hij eind jaren zeventig aan de Burgwal begon met verkoop van biologische producten. Een pionier die jaren later, toen hij een stabiele klantenkring had, hartelijk kon lachen om zijn imago van “dwaze alternatieve vogel”.


In die beginjaren moest Frans Timmer alle zeilen bijzetten om de scepsis weg te nemen. Hij werd er wel eens doodmoe van dat velen niet wilden geloven dat hij een nuchtere Hollander was die alleen over eten en verbouwen van producten wat anders dacht dan de meesten.

Hij was met echtgenote Sjaan vanuit de Zaanstreek naar Texel gekomen als restauratietimmerman van Monumentenzorg bij Vissers Bouwbedrijf. Maar kwam al snel tot de conclusie dat er op het eiland al veel was vertimmerd en eigenlijk niet zoveel meer te restaureren viel. Het stel wilde wat anders. In de Zaanstreek hadden ze al ervaring opgedaan met “bewust eten en drinken”.

De ecologische ambitie kwam voort uit bezorgdheid over de omgeving. “Alles in de natuur heeft met elkaar te maken, dus ook de mens. Het gaat ook om plezier en nuttig zijn in je werk. Voor mij is het nodig om op deze manier te leven en te werken, omdat ik denk dat het dichter bij het mens zijn staat.”

Frans signaleerde een “sluimerende interesse”, maar dat er ook een “waas van geheimzinnigheid” omheen hing. Toen ze eens een avondje over “andere” voeding en “andere” manieren van landbouw hielden, zat de zaal vol. Ze lieten telers van biologische producten hier hun verhaal vertellen om Texelaars er vertrouwd mee te maken. Hij pendelde heen en weer naar de grossier in Bergen, werkte hard, maar verkocht nog weinig.

Maar opgeven was er niet bij. In 1980 kochten ze een winkel aan de Waalderstraat en lieten ze het pionieren enigszins achter zich. Het dragen van het EKO-keurmerk droeg bij aan het vertrouwen. Hij vond het verdeelcentrum waar hij zijn producten betrok voor verbetering vatbaar en zette aan de overkant een groothandel in natuurvoedingsproducten op.

Na acht jaar droegen ze de winkel in Den Burg over en vestigden zich aan de overkant. De “wilde haren” waren nog niet verdwenen. Vier jaar later vertrokken ze naar Brazilië, om mee te werken aan een project voor dakloze kinderen. Bij aankomst bleek dat al te zijn mislukt. Frans pakte zijn oude vak op en begon een aannemersbedrijfje. Twee jaar later keerden ze terug naar Nederland, met de zoon die ze daar hadden geadopteerd.

Met een talentvol schot opende het zes jaar oude voetballertje in 1994 hun nieuwe winkel voor natuurvoeding aan de Hogerstraat. Drie keer groter dan de oude winkel, fris en modern.

Enkele jaren later verkochten ze de winkel en pakte Frans zijn oude beroep van timmerman weer op en begon onder de naam De Vlier een eigen timmerbedrijf. Een klant omschrijft zijn manier van werken als bijzonder vakkundig en zeer zorgzaam.


Frans Timmer overleed donderdag 28 oktober. Hij werd 70 jaar.