Schouwmeesters al ruim 20 jaar een team

Herfst, regenbuien en drijfnatte landerijen. Een goede waterafvoer is van groot belang. Vereiste daarvoor is een ruime en schone sloot waar het water goed doorheen kan stromen. Schouwmeesters Wil Boot en Marja Roeper controleren deze week of de sloten netjes zijn gemaaid. 


Met hun oranje jacks en stoere laarzen zijn de dames een opvallende verschijning in het land. Ze vervullen hun taak nauwgezet. Wil: "We kijken bij elke sloot of het water goed kan doorstromen. Dat het riet goed gemaaid is, er geen rommel drijft die de doorstroming belemmert en of duikers (de koker onder een dam) niet verstopt zitten." 

Hun bevindingen geven ze ter plekke door aan het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. "Ik maak een foto en verstuur die met deze iPad", vertelt Wil. Marja heeft de kaart waarop alle sloten staan aangegeven die ze moeten controleren. "We doen vier blokken. Vandaag dit blok", wijst ze op het gebied ten zuiden van de Rozendijk, oude Kogerweg en verder naar het zuiden van het eiland." 

Wil (78) en Marja (70) zijn een hecht team. Marja: "We doen dit al sinds 1999 samen. Daarvóór heb ik vijf jaar met Dirk van Heerwaarden als schouwmeester gelopen. Die kwam toen in het bestuur van het waterschap en dan mag je geen schouwmeester meer zijn. Toen heb ik Wil gevraagd." 

Wil: "Dit is belangrijk werk, maar ook erg leuk om te doen. Je bent de hele dag buiten. Natuurlijk ook wel eens een bui. Van de week nog bij Bos en Duin. Gelukkig konden we bij een monteur in een busje schuilen." Marja stapt lenig over een heining: "En we hoeven niet naar gymnastiek."


De najaarsschouw loopt sinds de derde maandag van oktober. Het duurt drie weken Er zijn zes schouwmeesters, verdeeld over drie teams. Wil: "Wij doen deze laatste week. Veel sloten zijn keurig gemaaid, maar we komen er helaas ook tegen die niet in orde zijn. De eigenaars krijgen van het hoogheemraadschap een brief thuis, dat ze het alsnog in orde moeten maken." Marja: "Begin december, tijdens de herschouw, controleren we of het in orde is."