Voorbeeld van een kleine windmolen, met een ashoogte van 15 meter.
Voorbeeld van een kleine windmolen, met een ashoogte van 15 meter.

Pleidooi D66 en GroenLinks voor kleine windmolens tot 15 meter

Kleine windmolens met een ashoogte van 15 meter en een tiphoogte van 22,5 meter waarmee bedrijven in het buitengebied zelf hun energie kunnen opwekken. D66 en GoenLinks komen tijdens de begrotingsraad met een initiatiefvoorstel om dit mogelijk te maken.


Landbouworganisatie LTO-Texel-KAVB vraagt in het toekomstbeeld van de agrarische sector 2021-2025 “Vertrouwen is de verbinding voor morgen” ruimte voor energieneutraal maken van de bedrijven. D66 en GL signaleren dat deze behoefte nu en in de nabije toekomst ook geldt voor andere bedrijven en voor solitaire bewoning in het buitengebied.

Andere argumenten zijn: “Het elektriciteits-netwerk op Texel nog niet toereikend is voor grootschalige opwekking. Opwekking van duurzame energie in het buitengebied daarom vooralsnog op de meeste locaties moet zijn afgestemd op het eigen energieverbruik.

In verhouding tot zonnepanelen zijn kleine windmolens veel productiever per m2 dan zonnepanelen. Texel heeft wind in overvloed heeft.

De provincie blijkt een draait te hebben gemaakt. In de Omgevingsverordening 2020 van de Provincie Noord-Holland staat in artikel 6.27.3 dat kleine windmolens tot ashoogte 15 meter en maximale rotordiameter gelijk aan de ashoogte toegestaan zijn. Daarvoor is deze zomer de Ruimtelijke handreiking wind op land vastgesteld. Daarmee wordt een goede ruimtelijke ordening en -inrichting geborgd.

Ander argumenten van GL en D66 zijn: “Recente ontwikkelingen wereldwijd vragen steeds indringender om wereldwijde klimaatactie, ook van Texel. De gemeente moet het inwoners die dat willen mogelijk maken actie te ondernemen in de wereldwijde klimaatcrisis.

De gemeenteraad kan een beleidsregel vaststellen en een Algemene verklaring van geen bedenkingen afgeven voor bepaalde aanvragen.

De indieners denken vooralsnog aan aanvragen voor kleine molens op een agrarisch bouwblik of een bouwperceel met een stedelijk functie van minimaal één hectare groot.

In de raadscommissie van woensdag kwam het voorstel al even aan de orde. Dries Veltkamp (PvdA) informeerde onder meer naar hoe het zit met kwetsbare gebieden, zoals de Hogeberg. Maar volgens Rikus Kieft (GL) voorziet de regelgeving in een goede ruimtelijke ordening.