Afbeelding
Foto: Jolande van Zuilekom

Uit de School geklapt

School buiten school

Naast “rekenen en taal” - op school -, gaan we op het Durperhonk graag op stap. Want wat is er mooier dan te leren door te ervaren, te onderzoeken, samen te werken en daarmee te groeien in wie je bent en mag zijn buiten en binnen school. We doen dit de ene keer met alle kinderen van onze school en de andere keer met je eigen groep(en). Zo stond voor groep 6, 7 en 8 vlak voor de herfstvakantie 3-dagen kamp in de agenda. Wanneer je in groep 6 zit, voor een aantal, best een beetje spannend. In groep 8 mag je je echter de ervaren rot van het hele stel voelen. De start van het kamp was geweldig. Je wint per slot niet ieder jaar het schoollijnbaltoernooi. We leerden veel tijdens een programma van Ecomare over de Slufter, lekker klimmen in het klimpark bij de kampeerboerderij, “slapen” in Bloem en Bos, een middagje zwemmen, een barbecue werd verzorgd door een van de ouders en natuurlijk de Bonte avond. Dit keer met als slot van een prima kamp, een zelfgemaakt lied op muziek, uitgevoerd door de beide juffen en de enthousiaste ouderbegeleiding van dit kamp. En als afsluiting op woensdag nog een spetterend programma op de Krim.


Het hele jaar werken we rond thema’s bij wereldoriëntatie. Dit betekende deze keer ter afsluiting van het thema over vroeger en nu/beroepen, met de hele school naar Kaap Skil. We zagen er de touwslager, de smid, de archeoloog, de molenaar, de spinster aan het werk. Steeds en elke keer weer mogelijk gemaakt dankzij de hulp van enthousiaste ouders, die ons halen en willen brengen of die ons binnen school een handje helpen.

In onze groep 1-2 is rond bovengenoemd thema daarnaast dierenarts David, samen met zijn hond, op school geweest om ons te vertellen over zijn beroep. Als echte koks, dankzij de gekregen koksmutsen van een jarige in de groep, is door een paar ouders in kleine groepjes met de kinderen gekookt. Er is gesmuld van de verschillende kleine gerechtjes. Wanneer een van je ouders kapster is, is het jammer om daar geen gebruik van te maken. Alle kinderen zagen er na afloop prachtig uit. En als de vader van een van de kinderen boswachter is, is een morgentje bos ook zo geregeld. Volgens veel kleuters waren we op een extra schoolreisje, maar ondertussen...school buiten school dus.


Dankzij de vele schoolprogramma’s die op Texel worden aangeboden door de musea en andere organisaties zijn er heel veel mogelijkheden waar we veel en vaak gebruik van maken. Een bibliotheekbezoek betekende afgelopen dinsdag - school buiten school. Dit leverde de volgende anekdote op. Het programma ging over Koen konijn, boekenboef. Een konijn die zo graag leest dat hij het niet laten kan om boeken uit de bibliotheek te “ontvreemden” en in ruil worteltjes en sla in de bieb achter laat. Blijdschap (en een beetje trots) bij de juffen dat de lessen Engels met kleuters - op school - vruchten afwerpt. Zonder aarzelen wordt de vertaling van het zinnetje: I love books, in koor geroepen. Helaas, de woordenschatlessen vragen nog wat aandacht. Het woord is: Sleepboek. U moet daarbij denken aan de portemonnaie met het touwtje eraan, op straat, van vroeger. Voor de goede orde, een sleepboek ziet er dus uit als een boek met een lang touwtje eraan. Volgens een van mijn kinderen is de enthousiaste betekenis van dit woord: Je kunt er dan heel hard mee meppen naar anderen. 


Jolande van Zuilekom - Durperhonk