Willen "Sjeik" Bakker als parachutespringer.
Willen "Sjeik" Bakker als parachutespringer. Foto: Familie Bakker

Kleurrijke lobbyïst bereid tot actie

Liberaal, actiebereid, lobbyïst, parachutespringer, boer, horecaman, jager, bestuurder, schietsporter, biljarter en bijzonder kleurrijk. Willem “Sjeik” Bakker ten voeten uit.

Willem (Wilhelm) Bakker (1940) werd geboren op hoeve Spijk (Spyk). De boerderij bij Den Hoorn was sinds 1835 in de familie. Er woonden ooit drie broers, Jan, Johannes en Matheus. Eén bleef op Spyk. Willem volgde zijn vader op in het boerenbedrijf. Hij hield schapen en had landbouw.

Al jong enthousiast parachutespringer, sinds die tijd zou hij als “Sjeik” (van Spijk) door het leven gaan. Zijn ambitie ging verder dan de boerderij. Begin jaren ’70 nam hij herberg Loodsmanswelvaren over, herdoopte die in De Spyker en maakte er een soort discotheek van. Als ludieke openingsstunt sprong hij uit het vliegtuig, om per parachute de sleutel af te leveren. Het vergde geduld van de genodigden, de Sjeik was uit de koers geraakt. Pijnlijker eindigde een andere sprong, waarbij hij op een brandweerauto landde. 

In een poging ontsnapte koeien te vangen, kreeg hij het eens aan de stok met een woedende koe. Het dier kreeg het op haar heupen en Willem moest zijn talent als toreador aanspreken. Uiteindelijk kwam er een verdovingsgeweer aan te pas. 

Voorzitter van jachtcombinatie “Spykerburen”, die de jacht onderhield in de velden rond Spyk. St. Anna, de Atlas, Alexanderhoeve en Amalia. “De jacht hoeft niet geïdealiseerd te worden, maar het is aan zóveel regels gebonden dat ik het gerust de beste vorm van wildbeheer durf te noemen”, zei hij. Hij zette zich wel in voor behoud van weidevogels, maar een pleidooi om roofvogels te weren kreeg geen steun. 

Politiek had zijn interesse. Hij was voorzitter van de VVD. Altijd actiebereid. Contacten in De Haag wendde hij eind tachtiger jaren aan in de kwestie over de “harmonisatie”. Plan was om de het Texels tarief voor TESO gelijk te schakelen, wat op een fikse verhoging voor Texelaars neerkwam. Met name vervoerders, waren fel tegen. Na hevige strijd verdween het plan van tafel. 

De Sjeik onderhield warme contacten met mariniers op de Mok. Bij de officiële opening van het fietspad langs de Hoornderweg kreeg hij Defensie zover dit met een zware helikopter op te luisteren. Een stunt waarover nog lang is nagepraat, met name over de herrie. 

Zijn ambitie ging stuk verder dan boerderij

Toen zorgen over de ontwikkeling van het Texelse schaap (naar een luxer, kwetsbaarder type) hem bereikten, hielp hij criticasters om het schapenstamboek tot een ander inzicht te brengen. Ook actief in de lobby om in stolpboerderijen toeristische appartementen te mogen maken. Stichting Behoud Agrarische Stolpen Texel is toen opgericht.

Hij trad in 2012 terug bij de VVD nadat een campagne om in de krant een lijst te publiceren met alleen namen van bedrijven die meebetalen aan de VVV hem in het verkeerde keelgat schoot. Officieel na “communicatiestoornissen” binnen het bestuur hield de Sjeik het voor gezien.

Zijn vasthoudende aard manifesteerde zich ook bij het opsporen van op en rond Texel neergestorte oorlogsvliegers. Zoals de Amerikaan Harold Kious. Hij was in 1943 met zijn B17 bommenwerper boven de Waddenzee neergehaald. Cor Boekel, Willem Griek en Kees Krijnen, aan boord van de Dokter Wagemaker, redden de vliegenier uit het ijskoude water. Jaap en Willem Bakker spoorden Kious op in Albequrque in New Mexico (VS). 44 jaar nadat hij uit de Waddenzee was opgevist, keerde Kious terug naar Texel en schudde de hand met zijn redders Griek en Boekel. Krijnen was toen overleden. Zo wist hij ook Howard Weber en Kermit Jones op, die in 1945 met hun B17 Vliegend Fort neerstortten en gered werden door de gebroeders Dogger, in 1985 naar Texel te halen. 

Hij was enthousiast schietsporter. Toen er na sloop van de Ferrever geen plaats meer zou zijn voor de schutters, ging hij als voorzitter van de Schietsportvereniging met De Baron, van de Eilandschutters, voorop in de lobby voor een multifunctioneel schietsportcentrum. Er werd een nieuwe vereniging opgericht, de Sportschutters. Het resulteerde in de opening van het Odysseus. Uiteindelijk nam het geen goede wending en kwam het tot een breuk met de Sportschutters. Met medestanders richtte hij vereniging De Texelse Scherpschutters op.

Lid van biljartclub "Krijt op tijd”. Als iemand een mazzelbal ("varken") maakte, imiteerde hij het geluid van een varken. Voor een voorstelling met Ouwe Sunderklaas liet hij het op band opnemen. Op z'n vijftigste werd hij gewekt met hetzelfde gekrijs, afkomstig uit luidsprekers. Op zondagen was hij supporter van ZDH.

Willem "Sjeik" Bakker overleed vrijdag 29 oktober, 80 jaar oud.