Frans kwam op 23 augustus 1976 in dienst van De Bolder.
Frans kwam op 23 augustus 1976 in dienst van De Bolder. Foto: Jeroen van Hattum

"Frans neemt verantwoordelijkheid serieus"

Hij stond jarenlang achter diverse machines op de zagerij, werkte bij meerdere bedrijven op het eiland en is tegenwoordig actief in de wasserij van De Bolder.

Liefst 45 jaar werkt Frans Bos (63) inmiddels bij het leerwerkbedrijf in Den Burg. Dat werd woensdag gevierd met de plaatsing van een beeldje van Frans in de kantine van De Bolder. Frans is na André van Heerwaarden en Dick Witte (‘Status Dick’) de derde medewerker van De Bolder die zo lang in dienst is dat er een beeldje in de kantine wordt geplaatst.


Frans, geboren en getogen op het eiland, kwam op 23 augustus 1976 in dienst van De Bolder toen hij 18 jaar oud was. Het saffieren jubileum was officieel dus al iets eerder dit jaar, maar toen kwam het nog niet van een viering. Frans begon in 1976 op het Wezenland, de huidige locatie aan de Reijer Keijserstraat moest nog gebouwd worden. Frans startte op de zagerij waar hij in de loop der jaren verschillende soorten zagen bediende. Hij werd opgeleid tot vakman en leerde ook omgaan met de machines om zelf kleine storingen te verhelpen. Anekdote uit die tijd is dat er ooit een zak houtmot over hem heen viel, waarna Frans – bedekt onder het zaagsel – als een soort ‘Verschrikkelijke Sneeuwman’ door de werkplaats liep.


In de loop der jaren werkte hij eveneens een tijdje (twee dagen in de week) bij Wezenspyk om te helpen bij het kaasmaken totdat het contract niet verlengd werd. Hij werkte ook een tijdje in een garage, maar dat beviel hem minder. Tegenwoordig is hij actief bij de wasserij van De Bolder en werkt hij twee dagen in de week bij de Plus in De Cocksdorp. Daar vult hij de schappen met frisdrank, bier, groente, zuivel en kruidenierswaren. “Daar heb ik het best naar mijn zin en daar zijn ze blij met me.” Het betekent twee keer in de week op de scooter vroeg op pad om naar De Cocksdorp te gaan. “Tien vóór zeven in de ochtend vertrek ik en dan ben ik om kwart over zeven in De Cocksdorp.”

Loyaal

Volgens Ron de Vries, werkleider op de wasserij, is Frans iemand die je erbij kunt hebben. “Zeer loyaal en altijd stipt op tijd of zelfs nog wat eerder. Hij neemt de verantwoordelijkheid die hij heeft heel serieus.” Als iets naar zijn mening niet goed gaat, maakt Frans er volgens Ron werk van om de zaken alsnog goed te laten verlopen. Zijn werk op de wasserij bestaat uit onder meer het bedienen van de mangels (soort van grote strijkbout) waarmee het wasgoed wordt gemangeld, gesteven en opgevouwen. Andere keren legt hij het gewassen wasgoed uit op grote tafels voordat het in de mangel gaat. Ook hier houdt hij als vakman eveneens de machines in de gaten om – als het nodig is – kleine storingen zelfstandig op te kunnen lossen.


Naast het werk op De Bolder is Frans groot liefhebber van klaverjassen (in Den Burg en Oudeschild), damt hij bij de damclub in Oosterend en zit hij bij een visclub op Wieringen. Hij zat eerst bij een visclub op het eiland, maar die is niet meer waardoor hij uitweek naar de overkant. Thuis, waar hij sinds 1995 samenwoont met Femmy Schuring, spaart Frans graag postzegels van alle landen op de wereld. Voordat hij bij De Bolder aan de slag ging, woonde hij een tijdje in Leiden en Harsseveld waar hij leerde timmeren en metselen. Het laatste kwam ooit tot uiting in een schuurtje in Den Hoorn dat hij metselde. Was eveneens vakmanschap. "Het staat er nog steeds.”