Windwokkels in meerdere kleuren.
Windwokkels in meerdere kleuren.

D66: "Windwokkels stimuleren als haalbare en betaalbare methode"

“Windwokkels (of andere kleine windoplossingen) moeten we stimuleren, om zo voor een grote groep burgers en bedrijven haalbaar en betaalbaar worden.” Dat zegt D66, dat hierover tijdens de behandeling van de programmabegroting woensdag 10 november een amendement indient.


Volgens D66 is sprake van meerder “Quick Wins”: "Bij plaatsen van de combi zonnepanelen en windwokkel is uitbreiding van het stroomnet vaak niet nodig. Wind- en zon vullen elkaar qua opbrengst het jaar rond vaak goed aan. Op deze manier kan dat voor een grote groep haalbaar en betaalbaar worden. Dit geldt vooral als de salderingsregeling mogelijk wordt afgebouwd;

Er zijn meerdere kleuren en vormen leverbaar, zodat de windwokkel desgewenst niet op hoeft te vallen in de omgeving. Windwokkels zijn nagenoeg geluidloos. Windwokkels belasten het stroomnet amper extra doordat ze jaarrond grotendeels complementair zijn aan zonnepanelen. Kleinschalige opwek levert doorgaans geen problemen qua draagvlak op en is mede daardoor snel te realiseren.

Tot nu toe heeft de windwokkel echter niet het beste imago: het is bijvoorbeeld een relatief onbekend product en de terugverdientijd is veel langer dan bij zonnepanelen.

Daar moet wat ons betreft verandering in komen. Wij vinden dat we windwokkels (of andere kleine windoplossingen) moeten stimuleren, om zo voor een grote groep burgers en bedrijven haalbaar en betaalbaar te worden.

Want hoe dan ook is het een extra middel om bij te dragen aan het halen van onze energiedoelstellingen; een onderzoek waard dus, vinden wij.

Het college is dat met ons eens, aangezien zij al eerder (bij de concept-Regionale Energie Strategie - RES) het volgende aan de gemeenteraad hebben voorgesteld bij de concept-RES:

“Voor wat betreft windmolens wil het college onderzoeken in hoeverre kleinere oplossingen kunnen worden ingezet die niet leiden tot aantasting van het landschap. Oplossingen zoals windwokkels die door particulieren kunnen worden ingezet en die minder effect op het landschap hebben.”

D66 stelt voor dat de raad het college deze opdracht geeft: "Onderzoek in hoeverre kleinere windenergie-oplossingen, zoals windwokkels, die minder effect op het landschap hebben, kunnen worden ingezet door particulieren. De kosten hiervan, naar schatting maximaal €15.000,- te dekken via de begroting 2022.”