Afbeelding
Foto: Pepijn Lyklema

Kenniswerkplaats

officieel van start

In OSG de Hogeberg kwamen ruim twintig Texelse organisaties bijeen om afspraken te maken over de Kenniswerkplaats Texel in samenwerking met Hogeschool Inholland en OSG De Hogeberg. De studenten zijn gestart met maatschappelijke vraagstukken van het eiland. 

Hogeschool Inholland trapte de avond af met de eerste ideeën die studenten hadden bedacht voor een eventueel “Texferium”. Het idee voor een Texels transferium is één van de studenten-projecten die vanuit de Kenniswerkplaats Texel van start is. “De studenten zijn in overleg via Cees de Waal van de TESO al actief bezig,” stelt Jos van Dam van Inholland. Daarnaast is in maart de jaarlijkse Hackathon-week met Inholland-studenten onderdeel van de Kenniswerkplaats. Stages, afstudeeropdrachten en onderzoeksprojecten behoren tot de mogelijkheden. Wethouder Van de Belt is trots dat de gemeenteraad van Texel unaniem heeft ingestemd om geld beschikbaar te stellen: “Het is een mooi en leuk initiatief om studenten op een praktische manier in te zetten voor concrete Texelse uitdagingen.”

Onder de aanwezige organisaties waren ook TOP, LTO, de VVV, De Krim, Omring, Woontij, De Bolder, DATXL, Paal 9, Dapper, TBO Texel, De Texelse Visspecialist en Van der Linde Texel. Zij droegen diverse maatschappelijke en economische projecten aan waar dit jaar studenten mee aan de slag kunnen. Thema’s die vaak genoemd werden, waren huisvesting, het tekort aan jonge mensen, leefbaarheid, innovatie, energietransitie, logistiek, duurzame landbouw en lokale producten. “Het was goed om te zien hoe de Texelse organisaties de onderlinge samenwerking opzochten om iets te kunnen te betekenen voor het aankomend talent”, zei Pepijn Lijklema van Texlabs.

Hogeschool Inholland, TerraTechnica en Texlabs werken samen om het initiatief verder uit te voeren. De gemeente Texel, Hogeschool Inholland, OSG De Hogeberg, TOP en LTO hebben alle vijf iemand uit hun bestuur aangewezen om een paar keer per jaar mee te denken. Scholieren van de OSG zullen de studenten helpen bij de projecten. Ook is er een samenwerking met het mbo via ROC Kop van Noord-Holland en de TexelAcademy. De deelnemers waren positief over de avond en het initiatief. “Het gaat er uiteindelijk om dat je iets positiefs bijdraagt aan Texel”, vatte Corrie Setz van de OSG de avond samen.

Andere Texelse organisaties die ideeën hebben voor studenten kunnen zich nog aanmelden via Inholland of via Texlabs.