IJsboerin Ans met haar ijskar aan de weg naar Jan Ayeslag.
IJsboerin Ans met haar ijskar aan de weg naar Jan Ayeslag. Foto: Marianne Witte/twitter

Bezwaar ingediend tegen vergunning standplaats IJsboerin Ans

Afgelopen weekend hoorde ik van ijsboerin Ans Kikkert dat haar standplaatsvergunning door derden wordt aangevochten. Ik kon zien dat dit haar niet onberoerd liet. Het maakte me strijdlustig; dit kon toch niet zomaar?! Tegelijkertijd realiseerde ik me dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten en dat de gemeente beide partijen moet horen om tot een consensus te komen. Ik ken Ans niet persoonlijk en heb alleen maar haar kant van het verhaal gehoord. Toch voel ik me geroepen om extra aandacht te vragen voor deze kwestie. We moeten oppassen dat de mensen die buiten de lijntjes durven te kleuren niet ten onder gaan door wet- en regelgeving. In een democratie moet er altijd ruimte blijven voor een menselijke aanpak.

Dus gemeente Texel:

Al ruim 15 jaar is "IJs van Ans" aan de rand van het bos bij Jan Ayeslag een begrip op Texel. De markante aankleding van het verkooppunt en de bijzondere smaken ijs hebben al menig toeristisch en Texels hart geraakt. De rode zakdoek aan de boom, de paddenstoelen krukjes en de zin “ijsboerin zoekt klant” zijn inmiddels een begrip geworden op het eiland.

Deze plek wordt nu bedreigd omdat de standplaatsvergunning, afgegeven door Staatsbosbeheer en gemeente Texel, nu door derden wordt aangevochten. "IJs van Ans" houdt zich aan de gemaakte afspraken en draagt zorg voor haar staanplaats. 

Ik spreek de hoop uit dat de Gemeente Texel dit dispuut niet alleen op juridisch niveau zal gaan afhandelen. Het betreft hier een onderneming van een Texelse inwoner die in de loop der jaren een iconisch plekje op Texel heeft gecreëerd. Dit dispuut verdient een bredere aanpak waarin beide partijen zich gehoord en gezien voelen.


Esther van Zeijlen


Naschrift: 

“Ik lig er wakker van”, vertelt Ans Kikkert. Van de gemeente begreep ze dat de vergunning die aan haar was afgegeven juridisch niet waterdicht is. “Dus hebben ze een nieuwe afgegeven. Daar is nu bezwaar tegen ingediend.” Daarin onder meer klachten over toegenomen parkeer- en andere drukte. Ans Kikkert: “Ik geloof dat ze zelfs met planschade dreigen.” Ze heeft inmiddels een verweerschrift geschreven, de commissie Bezwaarschriften buigt zich binnenkort over de kwestie.


Het college is in afwachting van het advies van de Bezwaarschriftencommissie en zal daarna een besluit nemen.