De toneelspelers waren in topvorm.
De toneelspelers waren in topvorm. Foto: Michelle de Vries

‘T Amateurtje speelt zeker niet amateuristisch

Toneelvereniging 't Amateurtje voerde zaterdagavond, de vooravond van Halloween, heel toepasselijk het stuk ‘'t Kon hier wel Spoken’ op. Maar alhoewel je dat bij de titel misschien wel zou denken, was het geen stuk waar je armharen recht overeind van gaan staan. Het publiek in de volle Wielewaal lag dubbel van het lachen bij deze komedie.

Het stuk speelt zich af in het hotel van Baron van Freutenbeum, een rol die Richard Eelman met verve speelde. Het hotel van de baron bevindt zich in zijn familiekasteel, dat hij kreeg uit een erfenis. Hij begon er een hotel om uit de kosten te komen. Het hotel trekt alleen niet zo veel bezoekers als gehoopt en had het vorige jaar maar vijf gasten, waarop de butler, gespeeld door Henk Slikker, zuchtend laat weten dat hij dat eigenlijk al te veel vond. De butler had in feite nergens veel zin in, maar toen er eenmaal alcohol in het spel kwam, leefde hij toch nog op.

Dit magere bezoekersaantal brengt natuurlijk niet genoeg geld in het laatje. Om bezoekers te trekken, stuurt de baron de krant een bericht dat er een spook in het kasteel dwaalt. Het plan werkt goed en er verschijnen allerlei bijzondere figuren ten tonele die komen om het spook te zien.


Eén van die figuren is medium Cherrie, deze rol werd vol overgave gespeeld door Alexandra Bogerman. Ze probeert contact te maken met het spook om zo haar eigen televisieseriedeal te krijgen. Maar daarbij raakt ze een beetje afgeleid door de sherry. Ook bezoekt de voorheen beroemde actrice Marleen Dieter het hotel, een rol die Yolanda Legierse met veel schwung speelde. Haar assistente Lotte, gespeeld door Petra Brans, doet eigenlijk alles voor haar ondankbare baas. Marleen wil weer in de schijnwerpers staan en wil graag op de foto met het spook, ze nodigt daarvoor roddelfotograaf Joep uit om dit voor haar vast te leggen. De motieven van Joep, gespeeld door Gooitzen Kedde, liggen eigenlijk ergens anders. Hij is namelijk heimelijk verliefd op Marleen.

Ook komen Toos en haar man Gert ten tonele. Toos, gespeeld door Jacomien Witte, heeft het spookartikel niet gelezen, maar heeft als verrassing voor haar man een reis naar het kasteel geboekt. Zij wil rustig hun 25-jarige huwelijk vieren. BHV’er Gert werd op hilarische wijze gespeeld door Jan Eelman en komt ten tonele met een mondkapje als blinddoek voor zijn ogen. Hij is erg verrast door de bestemming die zijn vrouw heeft uitgekozen, maar blij is hij eigenlijk niet. Hij had gedacht dat ze naar de Canarische eilanden zouden gaan en is daar ook op gekleed, wat veel gelach veroorzaakt. Baron van Freutenbeum bedenkt allerlei plannen om te bewijzen dat het echt spookt in het kasteel. Maar deze plannen vielen op hilarische wijze in de soep.


Het was alweer even geleden dat de toneelvereniging op de planken mocht staan. Precies aan het begin van de coronacrisis, stond de laatste voorstelling van 't Amateurtje gepland. Dit was weer het eerste toneelstuk op Texel na een te lange pauze. Al met was het een erg vermakelijke voorstelling, dat werd ook bevestigd door het enthousiasme van het publiek. Ria Kleinveld heeft de types goed uitgewerkt en een mooi stuk neergezet. Iedereen zat goed in zijn rol en de tekst kennis van de acteurs was heel goed. Souffleuse Thea Hin had een rustige avond en moest slechts één keer redding bieden. Ook complimenten voor het kapsel van de acteurs, dat erg knap was gedaan door Aaf Geense. Wat veel indruk maakte was het decor, het was een professioneel ogende set die je zo bij een grotere productie had kunnen verwachten. Ook de effecten waren erg goed verzorgd met op sommige momenten lichtflitsen die de zaal oplichtten. Diana van der Putten verzorgde de verlichting en het geluid.

Tekst: Michelle de Vries en Elisabeth Waverijn