Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

De kant lang

Groene blis


Een Texelse Klimaatburgemeester. Het kon natuurlijk ook niet uitblijven. Michiel, door de vertrouwenscommissie inmiddels voorgedragen voor z’n tweede termijn, maar nog wel in afwachting van z’n officiële herbenoeming, heeft z’n handen meer dan vol aan dit eiland. Om dan ook nog even het hele klimaat er bij te nemen. Dan is zo’n “hulpsinterklaas” maar wat makkelijk. Zoals hij als hoofd van de Strandvonderij ook allemaal hulpstrandvonders heeft.

 

Zeker nadat baldadige groenzwarte pieten Michiel vorig jaar in de NIOZ-haven bij kop en kont grepen en hem in z’n burgemeesterspak in het ijskoude water mieterden. Hij was wel klaar met die brutale groenzwarte pieten, meteen ingeruild voor roetveegknechten. En een klimaatburgemeester om de zeespiegelstijging te monitoren.

 

Carin bevindt zich trouwens in goed gezelschap. We hadden immers al de nachtburgemeester. Loïs Dros uit De Waal. Aangesteld tijdens de Cultuurnacht in 2019. Toen 15 jaar. Door corona is haar ambtsperiode al een paar keer verlengd. En we hebben Burgemeester Bas uit het kindertheater van Klif 12, met Tante Ko en anderen. 

Michiel kan best nog wat meer hulpjes bij gebruiken. Wat te denken van een burgemeester voor Evenementen. De Sundermeester heet bezoekers van de festiviteit welkom, verricht de officiële opening en houdt een oogje in het zeil. 


Of een rechterhand voor die ongrijpbare wereld: internet. De Cloudburry surft  als Superman van hot naar her over het TWW (Texel Wide Web), stimuleert en corrigeert waar nodig. 


Een burgemeester van Toerisme. Die de toevloed in goede banen leidt, een waardig ambassadeur is voor het eiland, jubilarissen hun medailles opspeldt en een goede afweging maakt tussen economische belangen en leefbaarheid.


Op dit “Eiland met een schuimkraag” met zo ongeveer de hoogste dichtheid aan brouwerijen per vierkante kilometer wordt het ook tijd voor Burgemeester Bier. Altijd wel ergens waar een nieuw biertje officieel wordt gepresenteerd en geproefd. Michiel zou in permanente staat van dronkenschap verkeren. 


Terug naar Texels Eerste Eigen Klimaatburgemeester. Liefst zou ik daarvoor Cor van der Knaap nomineren. Op z'n Facebookpagina Alternatieve Energie op Texel ijvert hij al lange tijd voor allerlei manieren van duurzame energiewinning op Texel. Donderdagavond hield deze bevlogen klimaatambassadeur in de Bijenkorf een pleidooi om hier zo snel mogelijk aan de slag te gaan met groene energie. Een goedbezochte avond, met veel enthousiasme en inspiratie. Daar gaan we zeker meer van horen. 


Want, eerlijk is eerlijk, de groene golf kan op Texel wel een duwtje in de rug gebruiken. In het rapport van de Rekenkamer komt onze gemeente er allerbelabberdst vanaf. Ondanks de overvloedige aanwezigheid van natuurlijk bronnen voor zon-, wind-, getijde- en golfenergie slaagt Texel er maar niet in deze op een afdoende manier te benutten. Een sluimerend vuurtje dat maar niet wil oplaaien. Ik zou zeggen: Cor, steek die groene blis maar eens goed in de hens!


Gerard