Harry Keizer, ondernemer en liefhebber van het goede leven.
Harry Keizer, ondernemer en liefhebber van het goede leven.

Selfmade ondernemer

Harry Keizer was een “selfmade” ondernemer die veel mogelijkheden zag. Handel in autobanden, een evenementenbureau en vakantieparken. Hij opende als eerste een bedrijf aan de Abbewaal.

Geboren en opgegroeid in Alkmaar als zoon van een boekhouder. Hij begon zijn loopbaan bij zijn ooms in de bandenhandel van Kossen. Daarna begon hij samen met echtgenote Ans voor zichzelf: Harry Keizer Autobanden. Harry tikte partijen banden op de kop, verkocht deze aan klanten en Ans – hoogzwanger – bracht de banden rond.

Hij opende in Heerhugowaard zijn eerste filiaal. Toen dit naam maakte volgde een filiaal in Hoorn en daarna op Texel aan de Spinbaan. Het was even wennen. Harry kwam eens onverwachts op het eiland langs en zag een briefje op de deur: “Wegens ziekte gesloten.” Zijn medewerker was ziek. Harry opende de deuren en ging er zelf staan. Tegen het advies van de zieke in, die zei dat het geen zin had. Dat klopte. Een klant met een lekke band vroeg waar Kees was. “Ziek”, zei Harry. De klant": “Oké, dan kom ik volgende week wel terug.” In 1988 opende hij, als eerste ondernemer, een filiaal aan de Abbewaal. Na Texel volgden Zaandam, Wormerveer en Alkmaar.

Een ondernemer met wat bravoure, die mogelijkheden zag en plezier had in het bedenken en ontwikkelen van nieuwe ideeën. Hij had bijvoorbeeld ook een im- en exportbedrijf voor autobanden naar onder meer Zuid-Afrika. Hij werd gevraagd om algemeen directeur te worden bij Dennenoord. Dit heeft hij jaren met plezier gedaan. Met de familie Van den Berg ontwikkelde hij bungalowpark De Witteberg.

Hij begon begin jaren ‘90 (eerst met Cor van Heerwaarden, later zelfstandig) Evenementenbureau Texel. Ze maakten programma’s voor kleine en grote groepen en zetten zo Texel en de bedrijven op de kaart.

Sinds jaar en dag kwamen Harry en Ans op Texel. Ze hadden eerst een rijdende caravan en daarna een stacaravan op Dennenoord. Elk weekend, elke vakantie en elke vrije dag brachten ze daar met veel plezier door. Vaste bezoekers van Paal 9, met een strandhuisje. Liefhebbers van gezelligheid en het goede leven. In zijn jeugd voetballer, later golfer. Samen met Ans sloeg hij graag een balletje op de Texelse. De laatste jaren bezochten ze geregeld kleine dorpjes en musea verspreid door Nederland. 

Drie jaar geleden verhuisden ze van Texel naar Emmeloord, om dichter bij de kinderen en kleinkinderen te wonen. Ze hebben er samen nog goed van kunnen genieten.

Harry Keizer overleed maandag 18 oktober, 77 jaar oud.