Henrike: "Dit boek is voor iedereen die zich weleens gek, zwak of eenzaam heeft gevoeld."
Henrike: "Dit boek is voor iedereen die zich weleens gek, zwak of eenzaam heeft gevoeld." Foto: job Schepers

"Ben ik gek of gewoon een mens?"

Henrike Brunsting (35) straalt als ze binnen komt lopen om het te hebben over haar boek 'Pelgrimstocht op de bank'. Het gaat goed met de Texelse, maar dat is lange tijd niet zo geweest. In het boek neemt ze de lezer mee in een worsteling met zichzelf.

Periodes waarin ze niet weet wat ze aan moet met haar carrière, haar liefdesleven, met zichzelf. Pelgrimstocht op de bank is haar verhaal, vrij geschreven in romanvorm. "Niet alles in het boek is letterlijk gebeurd zoals het staat geschreven. Dat is de vrijheid die je je als schrijver kunt veroorloven. Wat wèl en wat niet precies zo is gebeurd, laat ik graag aan de fantasie van de lezer over", vertelt ze. In een wereld vol succesverhalen, miste Henrike een rauw verhaal met emotie. Haar strijd met haar angsten klinkt niet direct als een lekker wegleesboek, maar door de nodige humor die ze in haar debuutroman heeft verwerkt, leent het boek zich ook voor de luchtere momenten. Het geeft een goede kijk in de wereld van iemand die van therapeut naar therapeut gaat en zich niet begrepen voelt door mensen die ze liefheeft. Zo is de worsteling in haar - inmiddels al jaren beëindigde - relatie een rode draad in het boek en Henrike gaat ook het onbegrip bij haar ouders niet uit de weg. 

Toen het boek uitkwam was het voor Henrike dan ook spannend hoe mensen in haar omgeving zouden reageren. "Ik heb het geschreven zoals ik dat zelf wilde, tegelijk juist met het doel dat de menselijkheid en de emoties in mijn verhaal voor veel mensen herkenbaar zijn. Niet mijn specifieke verhaal, maar angst, schaamte, schuldgevoel..., het worstelen met wie je bent en hoe je jezelf kunt zijn..., dat zijn heel universele gevoelens. Dat mensen weten: 'ik ben niet alleen hierin', want dat helpt. Natuurlijk was ik benieuwd hoe mensen zouden reageren. Mijn vrienden waren gelukkig gelijk enthousiast. Tijdens het lezen, gingen ze op zoek naar zichzelf. Zouden ze voorkomen in het boek? Ik had vrienden die zelfs een beetje beledigd waren dat ze niet in het boek voorkwamen. Onlangs kreeg ik een berichtje van mijn ex. Toen ik haar verteld had dat ik het boek ging schrijven, hoefde dat van haar niet zo nodig. Nu heeft ze het boek besteld, via mijn website. De relatie is al zes jaar over en ik had haar al jaren niet gesproken. Ze vond het een mooi boek."


Henrike vervolgt: "Toen ik mijn verhaal opschreef, is het altijd mijn bedoeling geweest om het uit te laten geven. Dat dit daadwerkelijk is gelukt, vind ik heel gaaf." In het boek omschrijft Henrike hoe onrustig ze wordt wanneer ze te lang op één plek verblijft. Toch woont ze alweer zes jaar op Texel en heeft ze zelfs een vaste verblijfplaats. "Ik heb mijn eigen caravan en dat geeft me veel rust. Ik kan niet zeggen dat ik altijd op Texel blijf, maar ik denk wel dat ik altijd een plek op Texel blijf houden. Het is hier zo mooi en ik heb hier zoveel vrijheid. Als schrijver, beginnend spreker en bedrijfskundige, ben ik niet aan een vaste plaats gebonden." 


Het verhaal is inderdaad rauw en verloopt soms uitermate gedetailleerd, gevolgd door passages waarin stappen in de tijd worden gemaakt. Hierdoor lijken minuten soms uren te duren, terwijl weken in vijf minuten verstrijken. Haar omzwervingen brengen hoofdpersonage Evelien naar Australië en Nieuw-Zeeland, waarna ze zich uiteindelijk vestigt op Texel, in een oud vervallen huisje in polder Eierland. Een huisje dat echt bestaat en er nog steeds staat. Henrike komt oorspronkelijk uit Drenthe, een vriendin van haar woonde eerder op Texel, waardoor ze er al vaak kwam. In Nieuw-Zeeland denkt ze aan de vergelijkbare fijne sfeer op Texel en ze besluit dat het daar is waar ze wil wonen in Nederland.

'Pelgrimstocht op de bank' geschreven         zoals ik het wilde

Het verhaal speelt zich af in een periode net na het afstuderen. "Wat ik in het boek wil laten zien, is dat ik allerlei overtuigingen had van hoe het volwassen, werkende leven eruit zou moeten zien. De manier waarop ik probeerde daarin te passen, leverde mij angsten op, het klopte niet voor mij. Met het besef dat ik mijn leven ook op allerlei andere manieren kan leven, zoals het mij beter past, en te praten over mijn gevoelens." Aan het einde van het boek staat Evelien dichter bij zichzelf.


"Dit boek is voor iedereen die zich weleens gek, zwak of eenzaam heeft gevoeld", staat achterop. Pelgrimstocht op de bank is verkrijgbaar bij Kaap Noord, Binnenlicht, De Koorn-aar, Nauta Boek en via www.henrikebrunsting.nl. Het boek kost €18,50 en is een aanrader voor ieder die weleens tegen zichzelf en de maatschappij aan is gelopen.