Integriteit kan bepalende rol

hebben voor bestuur gemeente

Het is een onderwerp waarbij soms de spreekwoordelijke wenkbrauw wordt opgetrokken: integriteit in de politiek.

Het onderwerp werd woensdagmiddag open en bloot besproken in de speciale raadsvergadering tijdens het ambtsbezoek van Arthur van Dijk, commissaris van de koning in Noord-Holland, aan Texel. Strekking van het verhaal: praat over het onderwerp integriteit, wees transparant in je doen en laten en maak er geen geheim van wanneer je als politicus een persoonlijk of werkgerelateerd belang hebt bij een onderwerp waarover politieke besluitvorming gaat plaatsvinden. 

Het onderwerp was door de commissaris van de koning op de agenda gezet in aanloop naar de raadsverkiezingen van 2022. Het was niet specifiek voor Texel bedoeld, maar meer in het algemeen met het doel het vertrouwen in de politiek overeind te houden. Van Dijk kreeg bijval van burgemeester Michiel Uitdehaag. Die herhaalde een pleidooi dat raadsleden altijd bij hem en de raadsgriffier terecht kunnen wanneer ze met de vraag zitten of eigen belangen en het algemeen belang met elkaar in het geding komen. De burgemeester liet al eens eerder weten dat hij niet mals is wanneer hij achteraf tot ontdekking moet komen dat ergens persoonlijke belangen hebben meegespeeld.

Volgens Van Dijk en Uitdehaag is er niets aan de hand wanneer het onderwerp integriteit gewoon bespreekbaar is, maar kan het op termijn een aantasting van het zelfstandig bestuur van een gemeente worden als het thema onbesproken blijft of wanneer er bij de bevolking vraagtekens leven. Raadslid Dries Veltkamp gaf met de opmerking 'je kan bijna niet meer lid zijn van een vereniging' aan dat integriteit in de dagelijkse praktijk soms een lastig onderwerp kan zijn. Volgens raadslid Nick Ran valt er goed over te praten. Bekend van hem is dat hij altijd consequent een stap terug zet als Woontij (zijn werkgever) bij besluitvorming in de raad is betrokken. 

Volgens de commissaris van de koning komt het allemaal uiteindelijk neer op de vraag of iemand zichzelf 's morgens in de spiegel kan aankijken met de vraag of hij of zij goed bezig is en juist heeft gehandeld.