bmd
bmd Foto:

Roel de Waard:

passie voor toneel


Roel de Waard was een gepassioneerd toneelman. Hij groeide aan de overkant uit tot semiprofessioneel acteur. Terug op Texel bracht hij als regisseur spelers naar een hoger niveau. Uitgesproken, tact was niet zijn ding.


Roel de Waard, boerenzoon geboren op Rio in Eierland en op z’n elfde verhuisd naar Zeewijk bij ’t Horntje. Op zijn achttiende ging hij in militaire dienst, om na een jaar beroeps te worden. Hij streek neer in Soesterberg, waar hij bij de Landmacht als vrachtwagenchauffeur zware transporten, zoals tanks van een ton of 45 vervoerde. Van korporaal promoveerde hij nadien tot sergeant eerste klasse specifiek.

Het toneel trok hem al jong. Het groeide uit tot zijn grote passie. Naast zijn werk voor Defensie speelde hij toneel op Slot Zeist. Aangestuurd door professionele regisseurs als de moeder van Peter Jan Rens kwam hij als acteur tot ontplooiing. Hij speelde in reclamespotjes, in “Maak dat de kat wijs” en hij had een rolletje in “Ciske de Rat". Ook maakte hij opnames voor Schooltelevisie.

Na 37 jaar bij Defensie keerde hij met echtgenote Tiny van der Slikke een jaar of twintig geleden terug op Texel. Ze woonden een poosje op hoeve “Remember”, op steenworp afstand van waar ze verkering hadden gekregen.


Roel ging als regisseur aan de slag bij meerdere toneelverenigingen. ’t Amateurtje, De Cocksdorp en alweer een jaar of twaalf bij De Vriendenkring in Den Hoorn.

Diepgang

Acteur Joop Rommets herinnert hem als een gepassioneerd toneelman die spelers naar een hoger niveau bracht. “Hij hield ons voor dat je goed naar het verhaal moet luisteren, niet de tekst uit het hoofd leren en wachten op het laatste woord van de tegenspeler. Vergeet dat en reageer op wat de ander zegt alsof je het voor het eerst hoort. Dat is beter voor je gemoedsrust.”

Een toneelman die hield van “verhalen met echte mensen”, stukken met enige diepgang. Geen kluchten met drie deuren waarin mensen komen en gaan. Met zóveel passie voor het toneel, dat hij zich als regisseur wel eens moeilijk kon verplaatsen in een ander met wat minder bevlogenheid. Uitgesproken, eerlijk en recht door zee. Doen wat je belooft. Hij legde de lat hoog en kon hard zijn naar mensen “die er niets van bakten” en/of hun afspraak niet nakwamen. Tact - een De Waard eigen - was niet zijn sterkste kant. Niet iedereen kon er mee overweg. Maar hij speelde het niet op de man, wel om ander beter te maken.

Spiegels

Als regisseur liet hij het acteren over aan anderen. Hij maakte één uitzondering: het stuk “Spiegels” van Dimitri Frenkel Frank. Dat hij dit ooit zou spelen, stond voor hem vast. Mits hij ooit die actrice op Texel tegenkwam die aan zijn hoge standaard voldeed. Zijn droom kwam uit in 2017, toen hij het stuk opvoerde met Gitta Witte. Na zóveel jaar in een andere rol viel het acteren hem niet mee. Na afloop was hij niet geheel tevreden over zichzelf. Maar wel blij dat hij het gedaan had.


Op zondag trouw supporter van ZDH, hij stond er steevast langs de lijn. 


Roel de Waard overleed woensdag 20 oktober, 75 jaar oud.