Huiswerk na grondig

onderzoek Emmalaan


Het onderzoek bij de Emmalaan zorgt voor het nodige huiswerk voor de raadsleden die later dit jaar moeten beslissen wat zij aan willen met de kwestie Emmalaan. Het onderzoek vond plaats op vijf manieren. Zo is er een verkeerskundige toets gedaan (verkeersschouw en gedragsobservatie), een belevingsonderzoek, een Analyse van de menselijke factoren, een risicoanalyse van de Emmalaan en het gebruik werd gedurende elf uur vastgelegd (vervolg pagina 1).

Uit opgedane kennis uit het verleden is de verwachting dat de snelheid op de Emmalaan toeneemt op het moment dat er een apart fietspad wordt aangelegd. Dit zou weer leiden tot onveiligere situaties voor overstekende voetgangers bij de Elemert en de Haffelderweg. De gemeenteraad krijgt nu een zware taak om overwegingen te maken tussen het grote gevoel van onveiligheid enerzijds en de feiten uit het rapport anderzijds. Aan het einde van de bijeenkomst leken de aanwezige raadsleden terdege te beseffen voor welke onmogelijke taak zij komen te staan. Meerdere raadsleden maken zich niet alleen zorgen over de situatie nu, maar kijken ook al vooruit naar de periode dat zowel de leerlingen van ‘de Skool' als de bezoekers van het gezondheidsplein ook dit gedeelte van Den Burg aan doen. Op het moment dat alle werkzaamheden van de Skool voorbij zijn, worden de steltonplaten verwijderd en de groenstrook doorgetrokken. Op dit gedeelte wordt nu ook nog regelmatig even ingehaald doordat de weg daar breder is. Dit is straks lastiger.


Uit de onderzoeken blijkt dat ruim 75 procent van de fietsers weet wat het bord aan het begin van de 'fietsgoot' betekent, maar slechts iets meer dan vijftig procent past het gedrag er op aan. In totaal werden 107 gebruikers geïnterviewd. Op woensdag 22 september werden van 6:00 uur tot 10:30 uur en van 13:40 uur tot 20:15 uur alle verkeerswaarnemingen vastgelegd. De bevindingen van het eerste deel: er werden 165 fietsers vastgelegd (gemiddelde snelheid 15 kilometer per uur) en 901 automobilisten (21,1 kilometer per uur). Twintig keer was er de situatie waarbij fietsers voor een automobilist reden. Er waren geen inhaalmanoeuvres. Vanaf 13:40 uur werden 419 fietsers vastgelegd (14 kilometer per uur) en 1508 automobilisten (20,5 kilometer per uur). Er was 44 keer een situatie waarbij een fietser voor een automobilist reed, driemaal was er een inhaalmanoeuvre. 


Het volledige rapport wordt openbaar. Dit laatste was ook een nadrukkelijke wens van Veronne Koot (CDA) die zich afvroeg hoe de uitkomsten van het rapport uitgelegd moeten worden aan de bevolking, zoals bijvoorbeeld “die mevrouw buiten met een arm in een mitella”, doelend op de voor de deur protesterende Pieternel Geurtz die ten val kwam op de Emmalaan. Op sociale media waren na het artikel over de onderzoeksresultaten nog niet veel mensen met begrip voor de uitkomsten van het onderzoek. Het gevoel van onveiligheid lijkt door Antea niet direct te zijn weggenomen.