Roop stopt na vier jaar als Eilanddichter. Wie wordt zijn opvolger?
Roop stopt na vier jaar als Eilanddichter. Wie wordt zijn opvolger? Foto: Archief Texelse Courant

Eilanddichter gezocht

Roop stopt als Eilanddichter. Zijn tweede termijn loopt begin 2022 ten einde. De zoektocht naar een opvolger is gestart. Kandidaten kunnen zich aanmelden.

Als Eilanddichter schreef Roop de afgelopen vier jaar gevraagd en ongevraagd gedichten, waarbij hij niet zelden een link legde met de actualiteit op het eiland. In zijn eigen stijl, scherp en met gevoel voor humor gaf hij als dichter zijn visie op de actualiteit en liet zijn gevoel spreken.


Nu is het mooi geweest: “Ik heb het met heel veel plezier gedaan en heb er leuke contacten en opdrachten aan overgehouden. Dus het is zowel dankbaar als lonend geweest. Maar het is nu de hoogste tijd om het stokje over te dragen.”


Nu Roop heeft aangegeven te stoppen start de commissie die het college van b en w over de Eilanddichter adviseert de procedure die moet leiden tot een opvolger van Roop.

De Eilanddichter is een “eilandelijk ambassadeur” die op eigen wijze bijdraagt aan de promotie van het eiland. Hij/zij wordt aangesteld door het gemeentebestuur om jaarlijks meerdere gedichten te schrijven bij bijzondere gelegenheden of over actuele gebeurtenissen op of rond Texel. Bedoeling is dat in de gedichten het nieuws en de actualiteiten op Texel op een poëtische wijze belichten.


Maar ook gedichten over het eiland, (historische) gebeurtenissen, ontwikkelingen of bijvoorbeeld evenementen kunnen worden geschreven op verzoek van andere organisaties, personen of op eigen initiatief.

De Eilanddichter schrijft en draagt gedichten voor bij publieke bijeenkomsten. De zogenaamde eilandgedichten worden gepubliceerd in de krant en via openbaar toegankelijke kanalen. Op deze wijze draagt hij/zij bij aan de aandacht voor poëzie en levert een positieve bijdrage aan het eiland. Voorwaarde is dat de Eilanddichter op Texel woont.

Aanmelden

Kandidaten kunnen zich aanmelden via email aan eilanddichter@texel.nl of via Postbus 200, 1790 AE Den Burg, t.a.v. Margriet van Beek. Er wordt verzocht om drie gedichten in te zenden, waarvan er ten minste één voor deze gelegenheid geschreven is en betrekking heeft op een Texelse actualiteit. Verzoek van de commissie is ook dat de gedichten vergezeld gaan van een kort CV, over het dichterschap en een persoonlijke motivatie over de functie van eilanddichter.

Inzenden kan tot uiterlijk 19 november.