Vervanging van de palen van kastanjehout door palen van gerecycled kunststof.
Vervanging van de palen van kastanjehout door palen van gerecycled kunststof. Foto: Gerard Timmerman

Wat ik zeggen wou Palen langs Waddendijk

Gisteren ons rondje dijk weer eens gelopen, vanuit Oosterend. Bij de waddendijk aangekomen verrassing: de hekken zijn weg, prachtig, dat voelt goed. Dijk op, aan de andere kant de verklaring: nieuwe palen, ze staan er al, nog niet ingeslagen. Bruin plastic, werkelijk VRESELIJK lelijk. Ondanks het vermeende democratisch karakter van het waterschap doet dit zeer totalitair aan.

Bij de ijzeren kaap staan de kastanjehouten palen nog, o, wat zijn ze mooi! Grijs en verweerd, puur natuur. En goed bruikbaar nog als brandhout na wegrotten van het ingegraven deel, helaas niet voor mij (ik heb er naar gevraagd, zou gebeld worden, een paar jaar terug). De plastic palen gaan vast heel lang mee, wel moeten er gaten in geboord voor bevestiging van hekken en handrails.

Al dat boorsel gaat de grond in, of het schaap. Jammer is dit voor ons en voor de enorme stroom fietsers die tegenwoordig langs de dijk fietsen. Maar daar heeft het waterschap niets mee te maken toch? Dat is een ander vakje...


Stefan During, Oosterend


Naschrift: 

Aannemersbedrijf Van Impe uit Aalsmeer plaatst in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) circa zes kilometer palen. Het kastanjehout wordt vervangen door palen van gerecycled kunststof. HHNK: "De palen van kastanjehout waren op. We hebben gekozen voor palen van gerecycled materiaal omdat dit duurzaam is. En omdat ze twee keer zo lang mee gaan als palen van kastanjehout. We weten van een proef bij de Slufter dat ze twintig jaar mee kunnen. Net zo lang als het gaas dat er tegenaan komt. De oude palen van kastanjehout vervallen, zoals gebruikelijk bij dit soort werkzaamheden, aan de aannemer.”