De aangevallen zeehond in de opvang van Ecomare.
De aangevallen zeehond in de opvang van Ecomare. Foto: Ecomare

Zeehond dood na aanval hond

Een confrontatie tussen een zeehond  en een grote hond op de Hors is dinsdag slecht afgelopen voor de zeehond.

De rob, die op de zandvlakte lag, werd onverwacht aangevallen door de hond. De zeehond werd gebeten en zelfs in de lucht geslingerd door de hond. Het tafereel werd waargenomen door dierverzorger Rowanne Huisman van Ecomare die op weg was naar de zeehond op de Hors, nadat er melding was gedaan dat het dier daar hulpbehoevend lag. De eigenaar van de hond was ook aanwezig, maar moest machteloos toezien hoe zijn hond opeens in de aanval was gegaan.

Met een groot schepnet en de hulp van een omstander lukt het Rowanne volgens Ecomare met de nodige moeite om de zeehond en de hond te scheiden. "Beide dieren waren danig overstuur, net als de betrokken mensen." Ze ging meteen naar de dierenartsenpraktijk, zodat de gewonde zeehond behandeld kon worden. De verwondingen leken mee te vallen, maar in de loop van de dag ging het slechter met het dier en woensdagochtend kwam het bericht dat de zeehond dood was gegaan. De zeehond had ook een longworminfectie.


Ecomare wijst erop dat honden heel onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen (ook voor een eigenaar) als ze in een situatie komen die niet eerder is voorgekomen. "Dat overkwam de hondenbezitter op de Hors ook. De hond ging volkomen onverwacht in de aanval. Een schokkende gebeurtenis voor alle betrokkenen. Alle reden dus om een hond aan te lijnen zodra er een zeehond in zicht komt."