"Samenwerking met regio is niet alleen halen maar ook brengen"

Maak met elkaar een duidelijke visie met wie Texel bestuurlijk wil samenwerken en bij welke onderwerpen dat moet gebeuren. Kijk wat Texel nodig heeft van andere partners en kijk wat Texel kan bijdragen aan het oplossen van vraagstukken die regionaal spelen.

Het was een boodschap die Arthur van Dijk, commissaris van de koning in Noord-Holland, woensdagmiddag kwam brengen tijdens een ambtsbezoek aan Texel. De provinciebestuurder liet raad en college weten dat Texel ondanks de eilandpositie niet alles in zijn eentje kan doen, maar aangewezen is op samenwerking met anderen in de regio, onder meer bij grote vraagstukken. 

Op het moment verkeert Texel in de situatie dat er bestuurlijk wordt samengewerkt met de vier andere Waddeneilanden en met de andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland (Den Helder, Hollands Kroon en Schagen). Bij het eerste samenwerkingsverband is Texel echter net iets te groot en bij de tweede is Texel weer net iets te klein ten opzichte van de andere gemeenten waardoor het altijd wel ergens knarst of schuurt.


Volgens de commissaris van de koning kan Texel zichzelf een dienst bewijzen door een visie op de bestuurlijke samenwerking met anderen te formuleren. Daarbij kan ook meteen duidelijk bepaald worden welke rol Texel kan spelen in onderwerpen die zich niet op Texels grondgebied afspelen, maar waar Texel wel bij betrokken is. Bijvoorbeeld de doorstroming van verkeer van en naar Texel in Den Helder. Vrij vertaald: bestuurlijk deelnemen aan de regio betekent niet alleen kijken wat voor Texel van belang is, maar ook kijken wat Texel kan betekenen voor een ander. Volgens de commissaris is het goed voor Texel om regionaal aan tafel te zitten en mee te beslissen over onderwerpen die voor de hele regio spelen.  Een visie op de samenwerking met anderen kan eveneens helpen om duidelijk op papier te hebben met wie (de Waddeneilanden dan wel de Kop van Noord-Holland) op welke fronten wordt samengewerkt. 


Praktisch: samenwerking is geen nieuw onderwerp en Texel zit ook al jarenlang in diverse samenwerkingsverbanden zoals de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt en ook de Huisvuilcentrale in Alkmaar is een samenwerkingsverband. Wat specifiek voor Texel speelt is dat er bestuurlijk zowel met de Kop van Noord-Holland en de Waddeneilanden wordt samengewerkt en dat een visie daarop kan helpen om niet telkens 'te groot' of 'te klein' te zijn, maar volwaardige partners van elkaar.