Tekenen van de contracten voor de vakanties op Texel.
Tekenen van de contracten voor de vakanties op Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Vakanties op Texel voor gezinnen die getroffen zijn door kanker

De Texelrunners, VVV Texel en het Patiƫntinformatiecentrum Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam gaan gezamenlijk vakanties aanbieden op Texel aan gezinnen van wie een gezinslid getroffen is door kanker.

De drie organisaties zijn afgelopen maandag officieel de samenwerking met elkaar aangegaan. Bedoeling is dat er tien tot twintig keer per jaar kosteloos een vakantie (week/midweek/weekend) wordt aangeboden aan gezinnen die door het Patiƫntinformatiecentrum Oncologie (PATIO) in Rotterdam worden geselecteerd.

Met de samenwerking wordt een vervolg gegeven aan een soortgelijk initiatief dat een aantal jaar geleden werd opgestart, maar na verloop van tijd in de benen zakte. De maandag aangegane samenwerking geldt voor vijf jaar en wordt na twee jaar geƫvalueerd om te zien of verloopt zoals het de bedoeling is.


De PATIO is een organisatie die mensen met kanker en hun familieleden op diverse manieren ondersteunt. Dat kan onder meer in de vorm van vakantie om 'er even tussenuit te zijn' of 'om even op te laden'. Volgens medewerkers Jannet den Dekker en Annette Tolhoek van de PATIO wordt er voortaan op gelet wie gebaat zou zijn bij een vakantie op Texel. Dat gebeurt onder meer aan de hand van de vraag wie wel en wie niet in staat is om een vakantie zelf te betalen. De laatste groep is als eerste in beeld.

Families die in aanmerking komen, krijgen via de VVV een accommodatie aangeboden op het eiland, de overtocht wordt geregeld en er worden toegangsbewijzen voor meerdere uitstapjes (waaronder de musea) aangeboden. Volgens Jannet en Annette kan een paar dagen ertussenuit zeer waardevol zijn voor mensen die midden in een behandeling zitten. 


Het mogelijk maken van de vakanties is een direct resultaat van de deelname van de Texelrunners aan de Roparun, de nonstop-estafetteloop van Parijs/Hamburg naar Rotterdam. Dan is het team drie dagen nonstop in touw. De rest van het jaar zijn er ook diverse acties zoals de Snertloop, de Fish- and Chipsrun, de ZDH-Roparuncross en de verkoop van geraniums en tweedehands boeken om geld op te halen voor de Stichting Roparun die tal van initiatieven steunt zoals nu de aangeboden vakanties. Volgens VVV-directeur Frank Spooren kunnen toeristische ondernemers op Texel meewerken aan de vakanties. "Dit is een prijzenswaardig initiatief dat veel steun verdient."