Robin van Sambeek.
Robin van Sambeek. Foto: Familie Van Sambeek

Altijd opgewekt, altijd positief

Toneelspeler, presentator, deelnemer aan de Waanzin, veilingmeester, organisator en muzikant. De dinsdag overleden Robin van Sambeek uit Oudeschild was zeer veelzijdig. En immer positief, ook toen zijn ziekte steeds meer vat op hem begon te krijgen.

Het was een verhaal dat hij graag vertelde: hij deed vrijwel alles wat je maar kon verzinnen in de garage in Oudeschild, maar er was één ding waar hij zich niet mee bezighield en dat was sleutelen aan auto's. Dat was echt het terrein van zijn vader Wim, broer Marco en de medewerkers van Van Sambeek Truckservice.

Het was aanvankelijk niet eens de bedoeling van Robin om in het bedrijf van de familie te stappen. Hij volgde na de RSG een opleiding tot reclametekenaar aan de Grafische School. Na uitloting voor een nieuwe opleiding, kwam hij terug op Texel en belandde op kantoor van de garage aan de Schilderweg waar hij zijn moeder Natalja bij de administratie ging helpen. Het beviel hem goed waarna Robin in de garage bleef werken.

Het creatieve dat in hem zat, kwam vervolgens in de loop der jaren op vele fronten uit de verf. Hij was presentator bij optredens van KTF waar hij als kind al op muziekles zat, presentator bij de playbackshows in Oudeschild, speaker bij de Texel Halve Marathon en verslaggever bij de autocross van de MAB waar zijn broer Marco jarenlang speaker was. Robin dook er zonder schroom de pits in en had het talent om zelfs de meest zwijgzame autocrosser voor de microfoon aan het praten te krijgen. Robin kende de autocrossers, zij kenden hem en ze wisten dat het goed was.


Hij was verder actief voor de Texelse Bigband en vanaf 1999 maakte Robin zijn opwachting op het toneel bij Nieuw Leven in Oudeschild. Hij nam graag grote rollen voor zijn rekening, stond met plezier op het podium en wist zijn medespelers mee te krijgen in zijn enthousiasme. Evengoed stond hij naast het podium om licht en geluid bij een voorstelling te regelen. Dat laatste deed hij ook bij een aantal grote musicals van zijn nicht Ivonne Boom in De Cocksdorp. Robin vond het echt leuk om ook daaraan mee te mogen werken.


Creativiteit van Robin kwam op vele fronten op Texel uit de verf

Een geheel andere rol speelde hij weer bij Lions Club Texel waar hij van 2002 tot 2015 lid van was. Hier stond hij graag in de horeca van de Lionsveiling, was hij een paar jaar veilingmeester en een bestuurder met het talent om er met elkaar wat leuks van te maken. In 2012 was hij één van de DJ's in het Glazen Huis van Texel FM dat in het kader van Serious Request op de Groeneplaats in Den Burg werd gehouden. Ook hier kwam zijn creatieve inslag weer om de hoek; Robin regelde vanalles achter de schermen en deed de opmaak van veel uitingen naar buiten. Betrokkenheid bij de media kwam eveneens tot uiting in zijn bestuurswerk voor Texel Kijken en Luisteren. Nog een activiteit waar hij graag aan meewerkte was Sinterklaas. Hij organiseerde samen met Jacobine Mantje een aantal jaar de intocht van de Sint op de haven van Oudeschild en deed tussendoor de planning van de Stichting Sint en Piet. Het kon allemaal op zijn kantoor in Oudeschild.

De Waanzin was een activiteit waar hij ook jarenlang vaste deelnemer was. In 2014 mochten hij en zijn teamgenoten Dennis Kuiper, Herman Blom en Marc van Heerwaarden zich zelfs de winnaar van de Waanzin noemen. Ook hier gold dat eigenlijk niets te gek voor hem was. 'Gekkigheid', was dan altijd één van zijn vaste uitspraken die hij graag deed.

En toen kwam zes jaar geleden ineens het bericht dat hij getroffen was door kanker. Robin ging in behandeling, bleef positief en was ervan overtuigd dat hij de ziekte ging overwinnen. Zijn houding bleef opgewekt naarmate de strijd voortduurde. Een paar keer leek het dat Robin de ziekte overwonnen had, maar dan volgde na een tijdje toch weer een bericht dat het opnieuw foute boel was. En dan brak er ook weer een onzekere tijd aan voor Robin, Ellis en hun kinderen Eva, Jip en Loek. Begin dit jaar ging Robin de finale strijd aan met een allerlaatste behandeling. Eind juni kwam zijn arts met de boodschap die aan alle hoop een einde maakte; verdere behandeling had geen zin meer. Tot een paar weken geleden leek het - ondanks de hevig teleurstellende uitslag - redelijk te gaan met Robin en was er in gesprekken op het eerste gezicht nog weinig aan hem te merken. De afgelopen dagen ging het opeens erg slecht. Het lichaam was op, de strijd was gestreden en kwam dinsdag in het ziekenhuis in Amsterdam definitief tot een einde. Zelf was hij nog lang niet klaar met leven, maar meer tijd was hem helaas niet gegund. Robin is 47 jaar oud geworden.


Jeroen van Hattum