Toename van aantal coronabesmettingen

Het aantal Texelaars dat positief test op het coronavirus is sinds een paar dagen aan het toenemen.

Volgens het dashboard van de Rijksoverheid testten afgelopen vrijdag 3 Texelaars positief. Zaterdag meldde het dashboard 5 Texelaars met een positieve uitslag op corona, zondag waren het er 4 en maandag kwamen er 6 nieuwe meldingen bij. Ter vergelijking; van begin augustus tot afgelopen donderdag is het rustig geweest op het gebied van corona en werden hooguit één of twee besmettingen per dag gemeld.


Volgens de website Texel in Cijfers van de gemeente staat het aantal gevallen van corona op Texel sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 nu op 754 Texelaars (inclusief de besmettingen van maandag). Texel hoort daarmee landelijk bij de gemeenten die een laag aantal besmettingen kennen. Volgens de gegevens van het dashboard (afkomstig van het RIVM) is op het moment 86 procent van de volwassen bevolking op Texel gevaccineerd tegen het virus.


Volgens het dashboard was er op 20 oktober ook weer sprake van een ziekenhuisopname van een Texelaar als gevolg van corona. De laatste - tot nu toe - bekende ziekenhuisopname als gevolg van corona dateerde volgens het dashboard van eind mei. Er wordt op het dashboard niet vermeld of mensen die besmet zijn gevaccineerd waren.


De toename op Texel is in lijn met de landelijke toename van het aantal besmettingen sinds begin deze maand. Als gevolg daarvan beginnen de ziekenhuisopnames ook weer toe te nemen. Het gaat vrijwel elke keer om de delta-variant van het virus. In hoeverre de aanwezigheid van veel gasten de afgelopen weken op Texel heeft bijgedragen aan de coronabesmettingen is koffiedik kijken. Als een toerist positief test op het virus, wordt dat geregistreerd in de woonplaats van de betreffende gast en niet bijgehouden op Texel.