Gemeente start met volgende deel reconstructie fietspaden

De gemeente start in november met de reconstructie van een aantal fietspaden van Staatsbosbeheer langs de buitenrand van De Koog.

Op de planning staan het fietspad langs de Boodtlaan, het fietspad langs de Ruyslaan (vanaf hotel Opduin tot aan de kruising met de Californiëweg), het fietspad langs de Randweg (tot aan de Ploeglanderweg) en de fietspaden langs de Californiëweg gevolgd door de fietspaden door het bos tot aan De Pelikaan.


De reconstructie is onderdeel van een meerjarenplan dat in 2020 begon en loopt tot en met 2023 om diverse fietspaden van SBB te reconstrueren. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid daarvoor een paar jaar geleden op zich genomen na overleg met SBB over het heffen van parkeergeld op de parkeerterreinen van SBB bij de strandslagen.


De aanstaande werkzaamheden duren naar verwachting tot maart 2022. De reconstructie bestaat grotendeels uit het vervangen van de bestaande verharding (tegels, asfalt, klinkers) door beton. Er wordt volgens de gemeente slechts zeer beperkt een verbreding van de paden uitgevoerd.  “Dit laatste past bij de intensiteit van het fietsverkeer aldaar. Bovendien speelt de ligging in of nabij Natura 2000-gebied hierin een rol.” Bij minder verbreding hoeft er ook minder grond gecompenseerd te worden. Dat was vorig jaar bij de verbreding van het fietspad door de Eierlandse Duinen en langs de Zanddijk nog een bestuurlijk hoofdpijndossier.


Het werk wordt uitgevoerd door Van der Meer Grondverzet uit Scharnegoutum die vorig jaar ook de reconstructie van het fietspad door de Eierlandsche Duinen (en de Seetingsnollen in De Dennen) uitvoerde. De gemeenteraad stelde voor de aanstaande werkzaamheden eerder een krediet van €2.416.000,- beschikbaar. Daarvan wordt €1.052.286,90 bekostigd door de provincie Noord-Holland. De gemeente heeft ook bij toeristisch investeringsfonds STIFT een aanvraag voor een bijdrage in de kosten gedaan.