Afbeelding
Foto:

Studiereis Schjotland


Slijterij De Wit won met een verkoopwedstrijd voor Topslijters van whisky-importeur van de Loch Lomond Group een reis naar Schotland. Met uiteraard een bezoek aan de distilleerderijen van de Loch Lomond Group. Jan de Wit doet verslag. 

Nadat de winnaars van de verkoopwedstrijd bekend waren kregen we te horen dat de reis in augustus 2019 zou plaatsvinden. Het vertrek werd vastgesteld op zondag 28 juli. We dienden ons die ochtend vroeg op Schiphol te melden, wat voor mij dus inhield dat mijn reis op zaterdagavond begon naar een hotel in de nabijheid van Schiphol.

We vlogen naar Edinburgh waar we een citytour kregen aangeboden, gevolgd door een bezoek aan het whiskymuseum aldaar, waarbij enkele bijzondere whisky's geproefd konden worden.

De volgende morgen komt er een bus bij ons hotel voorgereden die de rest van de trip bij ons zou blijven, evenals een representant van de Loch Lomond Group. Vanuit Edinburgh vertrokken we naar de distilleerderij in Alexandria. Dit is gelegen op de grens van de Lowlands en de Highlands. Jarenlang was dit gebied, samen met de Speyside het episch centrum voor de Single Malt industrie. Echter gedurende de laatste jaren zijn er in dit gebied verschillende distilleerderijen gesloten, wat de Loch Lomond Distillery uniek maakt in zijn soort.

De distilleerderij met de gelijknamige naam van het mythische- en grootste meer van Scotland kenmerkt zich door de verscheidenheid aan whisky dat men hier distilleert. Het is een van de weinige distilleerderijen die zowel aged single malt, non-aged single malt, blended als 100% single grain whisky produceert en verkoopt. Tijdens ons bezoek aan de distilleerderij kregen we een uitgebreide rondleiding door de eigen kuiperij. Hier worden gebruikte vaten uit elkaar genomen en opnieuw opgebouwd, waarna deze weer een nieuwe branding kregen. Vooral dit bezoek aan de kuiperij heeft mij persoonlijk zeer geboeid.

Na afloop van ons bezoek aan de distilleerderij kregen we uiteraard een lunch aangeboden, waarna we vertrokken naar een onbekend onderdeel van de trip. Het bleek dat wij een prachtige tocht over het meer kregen met een tweetal speedboten, helaas was het weer die middag typisch Scotch, het regende. Na een bezoek aan het eiland Inchmurrin waar ook een café-restaurant gevestigd is waar we een heerlijke versnapering hebben genuttigd ging de reis weer verder, richting Campbeltown. Via Inveraray, waar we overnacht hebben kwamen we de volgende dag aan bij de distilleerderij van Glen Scotia. Eén van de drie distilleerderijen die nog resteren in de eens zo belangrijke havenplaats Campbeltown. Van hieruit vond de export van whisky naar de Verenigde Staten plaats. Door de drooglegging aldaar in 1920 kwam aan de levendigheid in deze havenplaats een eind. Tegenwoordig zijn hier nog een drietal distilleerderijen actief, wat het gebied nog steeds het recht geeft op een officiële benaming als whisky producerend district. Na een goed diner en een bezoek aan een prachtige whiskybar was deze derde dag van onze reis voorbij. De vierde en tevens laatste dag van de trip werd gebruikt om vanuit Campbeltown terug te reizen naar Glasgow, van waaruit we het vliegtuig pakten naar Schiphol. Het was een prachtige en leerzame trip voor mij.