De oprolkreeft die op Texelse strand is gevonden.
De oprolkreeft die op Texelse strand is gevonden. Foto: Ecomare

Oprolkreeften op Texels strand

Op het Texelse strand zijn vorige week zogeheten ‘oprolkreeften’ gevonden. Dat is een soort die bijna nooit in Nederland wordt gezien.

De kleine kreeftjes (Galathea intermedia) zaten op een aangespoelde kist die Sabien Bosman uit Den Burg afgelopen week op het strand vond. De kist ging naar Ecomare waar dierverzorger Jarco Havermans de oprolkreeften ontdekte.


Het gaat volgens Ecomare om kreeftjes van een paar centimeter groot die horen tot de familie van de Galathea’s. “Deze groep dankt zijn naam aan het feit dat hun achterlijf tegen hun buik geklapt zit. In plaats van een langgerekt lichaam lijken ze hierdoor een kort lijf te hebben. Eén van de soorten op de kist is Galathea intermedia. In het Nederlands wordt deze soort ook wel de rugstreep-oprolkreeft genoemd.”


Oprolkreeften zijn niet zeldzaam, maar komen in Nederland amper voor. De kreeftjes leven uitsluitend op een harde ondergrond. Nederland is vanwege de zanderige bodem voor de kust geen geschikt leefgebied voor deze dieren. Ecomare: “Vandaar dat ze bijna nooit eerder in ons land zijn gemeld." Voor Texel is het de eerste keer dat de zeldzame kreeftjes op het eiland zijn gevonden.


De oprolkreeften die op de aangespoelde kist zaten, zijn bij Ecomare in de zogeheten rotspoel in het Zeeaquarium geplaatst, zodat ze daar weer op een harde ondergrond kunnen leven.