Denise (M) in de leiderstrui van het Worldcup klassement geflankeerd door Brand (L) en Alvarado.
Denise (M) in de leiderstrui van het Worldcup klassement geflankeerd door Brand (L) en Alvarado. Foto: Pauwels Sauzen Bingoal

Denise fier aan kop

Eerste op de ranglijst van de wereldbeker, eerste op de ranglijst van de Superprestige en ook weer eerste op de ranglijst van de UCI (internationale wielerunie) in het internationale veldrijden.

Denise Betsema steekt er dit seizoen met kop en schouders bovenuit bij de elite vrouwen in het veldrijden. De kracht van de Texelse veldrijdster werd afgelopen weekend nog eens bevestigd met twee overwinningen in het Belgische Ruddervoorde en Zonhoven.


Zaterdag won Denise de wedstrijd in de Superprestige in Ruddervoorde, zondag was ze de sterkste in Zonhoven in de wereldbekerwedstrijd. Bij de laatste nam ze door de overwinning ook meteen de leiderstrui over van Marianne Vos (afwezig in Zonhoven) die na de drie wereldbekerwedstrijden in Amerika aanvankelijk eerste stond in het algemeen klassement van de wereldbekerwedstrijden. Zonhoven was nummer vier in een reeks van zestien wereldbekerwedstrijden.


De kracht van Denise werd zondagmiddag goed duidelijk in ‘de kuil’ van Zonhoven, een lange zanderige afdaling in het parcours. In de tweede ronde versnelde Denise in de steile afdaling waarna ze aan kop ging en de rest van het deelnemersveld haar pas terug zag na de finish. Puck Pieterse kon haar nog een tijdje bijhouden, maar moest op een gegeven moment ook lossen evenals Lucinda Brand die lange tijd derde lag.

Denise had bij de wedstrijd in Zonhoven nog de wedstrijd van een dag eerder in Ruddervoorde in de benen, waardoor ze extra diep moest gaan voor de overwinning, maar het lukte haar om met 46 seconden voorsprong op Lucinda (die tweede werd) binnen te komen. De voorsprong op Carmen del Ceylin Alvarado (derde) was zelfs meer dan een minuut. Denise liet na afloop weten superblij te zijn met de overwinning.

Ruddervoorde

In Ruddervoorde (Superprestige) zat Denise er zaterdagmiddag vanaf de start meteen goed bij en wist ze in gezelschap van onder andere Annemarie Worst en Lucinda Brand de snel gestarte Sanne Cant en Inge van der Heijden in het zicht te houden. Na een foutje van Worst op een steil klimmetje kon Denise haar passeren en slaagde ze er in om solo de twee koplopers te achterhalen.  


De Belgische Cant viel wat terug en Denise en Inge reden een paar rondjes samen op kop. In de vierde van zes ronden wist Denise een gaatje te slaan wat ze de laatste twee rondes wist uit te bouwen naar een voorsprong van ruim een halve minuut op Worst. Brand eindigde na Cant als vijfde in Ruddervoorde.