Luther krijgt advies van Kees Keijser over het plukken van appels.
Luther krijgt advies van Kees Keijser over het plukken van appels. Foto: Jeroen van Hattum

Met duim op het steeltje appels en peren plukken

Vakkundig geeft Kees Keijser advies aan Luther Arendsen bij het plukken van de appels. Met de duim tegen het steeltje kan een appel goed geplukt worden. Luther doet het graag; bedoeling is jam te gaan maken van de appels, dus al snel is er een kist vol appels geplukt om thuis met de jam aan de slag te gaan. Kees en zijn medewerkers hebben op een paar kisten tussen de bomen partjes van de diverse soorten appels liggen, zodat belangstellenden kunnen proeven hoe de appels smaken. 


Bezoekers kunnen ook meteen kennis maken met onbekende soorten. Wie wil, kan bijgepraat worden over het kweken van appels en peren. Interessant om te zien is hoe met het enten van takjes tegen de laagstambomen meerdere soorten appels aan één boom tegelijk kunnen groeien. Het is een manier om effectief gebruik te maken van een boom. 


Volgens Kees is het een goed jaar voor de appels geweest en een iets minder jaar voor de peren, die wat kleiner zijn gebleven. Als stoofpeertjes - nog altijd in trek - doen ze het echter prima. “Er is afgelopen jaar gelukkig een hoop water gevallen en dat was wel zo prettig.”