De regionale raadscommissie van de Noordkop waar Texel deel van uitmaakt.
De regionale raadscommissie van de Noordkop waar Texel deel van uitmaakt. Foto: Jeroen van Hattum

Raad praat met commissaris koning over samenwerkingen Texel

Het is onderwerp waarvoor vermoedelijk niet iedereen meteen warmloopt, maar het wordt op een gegeven moment wel bepalend voor de toekomst van Texel.

Met wie werkt Texel nu en in de toekomst bestuurlijk samen en hoe ziet die samenwerking er dan uit? Het is één van de onderwerpen die woensdag aan de orde komt in een gesprek van de gemeenteraad met Arthur van Dijk, commissaris van de koning in Noord-Holland. Hij brengt die dag een bezoek aan het eiland.

Texel is op het moment onderdeel van het samenwerkingsverband De Waddeneilanden (bestuurlijke samenwerking met Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) en Texel zit in de Regionale Raadscommissie van de Noordkop (bestuurlijke samenwerking met Den Helder, Hollands Kroon en Schagen). 

Het probleem is dat Texel bij beiden niet echt goed aansluit: Texel is te groot voor de samenwerking met de andere eilanden (waar zaken op andere schaal spelen dan op Texel) en te klein voor de samenwerking met Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Binnen dat verband is Texel weer een kleine gemeente en vraagt het door de eilandpositie doorlopend om uitzonderingen. Het gesprek met de commissaris van de koning zal woensdag niet meteen tot keuzes leiden, maar op een gegeven moment zal Texel vermoedelijk toch wel scherper een richting voor samenwerking met de eilanden of met de Noordkop moeten aangeven. En dan komen er een paar dilemma's om de hoek. De vijf eilanden vormen geografisch gezien een eenheid in het Waddengebied, maar bestuurlijk zijn ze door de jaren heen niet echt een eenheid geweest. De bestuurlijke samenwerking met de Kop van Noord-Holland loopt wat dat betreft rustiger. De fracties van de politieke partijen in de vier gemeenten trekken samen op in de Regionale Raadscommissie en ze hebben geregeld contact met elkaar. Er zijn gemeenschappelijke belangen in bijvoorbeeld bereikbaarheid en de toestroom van nieuwe mensen voor de werkgelegenheid.

Bij de samenwerking tussen de vier Noordkopgemeenten is het echter niet uitgesloten dat het op een dag tot een gemeentelijke herindeling komt en daar gaan naar verwachting op Texel niet de handen voor op elkaar. Vanuit dat oogpunt zou samenwerking met de andere eilanden ook weer een optie zijn. Zoals wel eens eerder gesteld: Texel zit binnen grotere gehelen hoe dan ook telkens net tussen servet en tafellaken in. De extra raadsvergadering met de commissaris van de koning begint woensdag om 16:00 uur.