Het team van Acupunctuur Yi Xiao Tang in Den Helder met rechtsvoor Ling Eveleens uit De Cocksdorp.
Het team van Acupunctuur Yi Xiao Tang in Den Helder met rechtsvoor Ling Eveleens uit De Cocksdorp. Foto: Aangeleverd

Bewaren van balans tussen het lichaam, emotie en de geest

Het bewaren van een balans tussen lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen.

Daar draait het om bij Acupunctuur Yi Xiao Tang dat sinds drie jaar in Den Helder is gevestigd. In het Acupunctuur, Kruiden, TCM Gezondheidscentrum worden volgens de traditionele Chinese geneeswijze behandelingen aangeboden. Volgens Ling Eveleens uit De Cocksdorp, het gezicht van Yi Xiao Tang, kunnen mensen voor diverse klachten terecht bij het centrum aan de Keizerstraat 1. Het gaat om behandelingen die mensen kunnen krijgen als er via de reguliere wegen geen duidelijke diagnose te stellen is. "De traditionele Chinese geneeswijze complementeert ook de Westerse geneeswijze ter bevordering van herstel en revalidatie.” 

Menstruatie klachten

Ling geeft een aantal voorbeelden uit de praktijk waar mensen gebaat waren bij de traditionele Chinese geneeswijze: “Ik had een vrouw van 16 jaar met premenstruele klachten, migraine, pijn in de onderbuik, een onregelmatige cyclus en rugpijn. Zij heeft 8 acupunctuur- en kruidenbehandelingen gehad en is nu pijnvrij. Haar menstruatiecyclus is normaal geworden en haar vrolijkheid is terug. De ouders zijn blij en het meisje is ook super blij. Heel veel meisjes en vrouwen hebben menstruatieklachten en we hebben hier al heel veel patiënten geholpen. De kosten zijn via de aanvullende verzekering gedeeltelijk terug te krijgen.” 

15 jaar MS Multiple sclerosis

“Ik heb een vrouw ook van 56 jaar oud behandeld die al 15 jaar MS had. Zij heeft tien behandelingen gehad waarna zij veel beter is geworden. Haar fysio zegt dat haar beenspieren soepeler zijn geworden, dat haar energie beter is geworden en ze kan weer werken. Binnenshuis hoeft ze ook niet meer met een stok te lopen.”

Buikklachten

“Een bericht dat we van een klant kregen: Na 1,5 jaar buikpijn en misselijkheid ging ik gistermiddag met mijn (sombere) puber naar Yi Xiao Tang. Huisarts, kinderarts, ziekenhuis, psycholoog; niemand kon hem helpen. Vanmorgen stond mijn prachtige zoon in al zijn glorie voor me. “Mam, ik ben er weer.” Fysiek nog niet helemaal 100 procent, maar de somberheid was weg en dat na één behandeling! Hij moet nog 4 keer. Hij is in totaal drie keer geweest en is nu helemaal goed. De jongste patiënt die we hebben gehad, was een meisje van bijna 2 jaar oud. Zij had aften en een virale infectie in haar mond. Ze heeft een paar zakjes (van 6 gram) met een oplossing van kruidenpoeder gebruikt. Na 2 dagen was ze beter. Ze wil nu weer drinken en eten.”

Team

Het team van Yi Xiao Tang bestaat uit dokter Sun (bijna 30 jaar ervaring in de traditionele Chinese geneeswijze), Ling (acupuncturist), Wei (versterking acupuncturist), Liqin (assistent), Lijun (assistent), Sam (oproepkracht) en Manja (oproepkracht). "Ons team wordt steeds groter. Jaarlijks hebben we negen keer bijscholing om bij te blijven.” In maart 2022 verhuist Yi Xiao Tang naar een grote praktijkruimte vlakbij de huidige ruimte aan de Keizerstraat. "In het nieuwe onderkomen hebben we meer privéruimte en comfortabele kamers.” Yi Xiao Tang is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, de Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen "Yi” en de Koepel Alternatieve Behandelwijzen.