Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

De kant langs

Familie


Vrienden kies je, familie heb je. En als je Vlaming heet, dan heb je héél veel familie. Wel meer dan 300 pagina's. Want zó dit is het boek "De familie Vlaming vanaf 1500 op Texel" van Cees Hoogerheide met de complete stamboom. Daar zal het wel niet bij blijven, bij de Vlamingen jongt het aan als de konijnen. Als ze ooit een familiereünie houden, is zelfs de Evenementenhal te klein. 


Wel een kleurrijke familie. Een rasechte Strender vertelde er van de week onder een bakkie smakelijk over. Over Oost, ooit broeinest van de Vlamingen. Daar woonde er eentje die was boer, visser en burgemeester van Oost of zoiets. Klaas Vlaming schopte het zelfs tot wethouder van Texel, vijftien jaar had ie het volgehouden. Moet je tegenwoordig eens om komen. Jaap hield het wethouderschap een paar jaar vol, maar was dan wel weer héél lang raadslid. 


Ze vertelde enthousiast verder over haar familie. Die was een neef, die een nicht, etc. Niet zo gek, volgens het boek zijn alle Vlamingen op Texel familie van elkaar. Deze Strender wist ook niet alles. Dus toen ze in de krant over het boek las, belde ze meteen Cees Hoogerheide. "Doe mij d'r maar ien." Het zou met niet verbazen als Cees die honderd boeken die hij heeft laten drukken om uit de kosten te komen, nog sneller kwijt is Eurocamps die chalets op De Driehoek: binnen een dag!


Best wel interessant zo'n stamboom. "Rijdende Rechter" Mr. Frank Visser kwam zelfs naar Texel om voor het programma ''Verborgen Verleden'' op zoek te gaan naar zijn familiegeschiedenis. En ontdekte in Kaap Skil dat één zijn voorvaderen in 1700 vanaf de Rede van Texel naar Batavia vertrok. In dat programma zag ik ook oud-Ajacied Ronald de Boer voorbij komen en andere prominenten. 


Zelf heb ik het me ook wel eens afgevraagd. Hoe zou dat met mijn voorouders zitten? Verder terug dan opoe en omoe gaat mijn kennis niet. Maar wie mijn over-, betovergrootouders, etc waren? Geen idee. Hoe zagen ze er uit, waar kwamen ze vandaan, wat zouden ze hebben gedaan, waar leefden ze van? Ik moet het antwoord schuldig blijven. 


Ik stond op het punt om Cees te bellen. Zou hij de stamboom van mijn familie willen onderzoeken? Op Texel is ie snel klaar. Hier woont één broer en één nichtje. Maar ja, Cees kennende... Die Leidse wetenschapper - ik vermoed liever lui dan moe - die meer wilde weten over de Vlamingen, belde Cees natuurlijk niet zomaar op. Want Cees spit en wroet net zo lang en diep, tot ie ook de allerverste achterachterneef boven water heeft. 


Dat is waar ik een beetje bang voor ben. Cees bijt zich er in vast en geeft nooit op. Natuurlijk, het zou hartstikke mooi zijn als voorvaderen aan het licht komen die een glorieus leven hebben geleid. Dat ik familie blijk te zijn van een zeeheld als Michiel de Ruyter, een schilder als Rembrand, een componist als Mozart of een wetenschapper als Christiaan Huygens. 


Maar het kan ook anders uitpakken. Dat ik verwant ben aan een duistere crimineel, een notoire dronkenlap, landloper of - nog erger - een corrupte bankdirecteur. 


Ik heb Cees toch maar niet gebeld. Ik zou het niet over m'n hart kunnen verkrijgen dat ie weer maanden, jaren op z'n studeerkamer zit te verstoffen tussen z'n oude boeken en geschriften. Eerlijk gezegd hoef ik ook niet te weten van wie ik allemaal familie ben. Hoef ik ook niet, zoals Facebook, m'n naam te veranderen.


Gerard