Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Therapie Wolf

Orthopedagoog


Orthopedagoog Fleur Kuip: "Bij leer- en gedragsproblemen kan worden gedacht aan dyslexie, hoogbegaafdheid, autisme, ADHD, agressie. Bij sociale en emotionele problematiek kan worden gedacht aan angststoornissen, somberheid, laag zelfbeeld, stress, faalangst. Maar ik zie bijvoorbeeld ook kinderen die moeite hebben met de scheiding van hun ouders of die te maken hebben gehad met trauma. Soms is er ouderbegeleiding nodig en ligt daar binnen het traject meer de focus op."

Acceptatie

“Ik verdiep me in de gedachten en gevoelens van zo’n kind. Ik begeleid de meeste kinderen en ouders volgens het model van ACT4Kids. Eind november mag ik me ook gecertificeerd ACT4Kids therapeut noemen. Het mooie aan deze psychologische stroming vind ik dat we toewerken naar een stukje acceptatie van de leuke en pijnlijke ervaringen in het leven en bijkomende gedachten en gevoelens."

"Daarvoor is het niet perse nodig om dingen die dwars zitten weg te werken. Het werkt vaak beter als je accepteert dat bepaalde gevoelens en frustraties er zijn. Dat je leert te vertrouwen op je zintuigen en daar mee om te gaan. En dat je zo toch de dingen durft te doen die je graag wil. En dat je daarbij de gedachten en gevoelens meeneemt.”

Motivatie

Fleur: "De behandeling werkt het best als het kind gemotiveerd is. Daarom vind ik het als hulpverlener belangrijk dat het kind in het proces zelf het doel stelt en de regie heeft.” 

Binnen Therapie Wolf is het mooi om samen te kunnen werken met de andere disciplines, zoals kinderfysiotherapie, diëtiek en slaapoefentherapie. We hebben korte lijntjes met elkaar, kunnen overleggen en elkaar goed aanvullen. 

Fleur doet ambulante jeugdhulp op contractbasis voor de gemeente Texel en ook huis- en jeugdartsen verwijzen kinderen en gezinnen met problemen naar haar door. Dat wordt dus vergoed. Maar wie dat wil kan haar ook rechtstreeks benaderen. 

Meer over haar praktijk en werk op haar website www.fleurotexel.nl.