Het team van Young4Ever.
Het team van Young4Ever. Foto: Stefan Krofft

Young4ever juist ook actief op de straat

De jongerenwerkers van Young4Ever zoeken jongeren op, om het gesprek aan te gaan en te horen wat de jeugd bezighoudt. "Door onze geheimhoudingsplicht durven de jongeren ook open te spreken."

"We weten in Den Burg waar de jongeren rondhangen en nemen daar vaak een kijkje. Niet als politieagent, maar om met de jongeren in gesprek te gaan. Als je daar op een normale manier aankomt is het bijna altijd heel gezellig", vertelt Berber Kruger. Haar teamlid Vera Volders vult aan: "Aan het begin vragen ze wel even wie je bent en wat je komt doen. Als je dat hebt uitgelegd en ze verteld hebt dat je geheimhoudingsplicht hebt - tenzij het welzijn van het kind in het geding komt natuurlijk - zijn ze heel open"


Jongeren hangen in Den Burg onder meer rond op de skatebaan, in de container en op schoolpleinen. In de meeste gevallen zorgt dit voor weinig overlast. "Er is wat kritiek geweest op de rotzooi bij de container, maar er maken wel veertig tot vijftig jongeren verdeeld over meerdere groepen gebruik van die container. Er is een groep die zich juist verantwoordelijk voelt voor de container en de rotzooi steeds opruimt. Bij de skatebaan gaat het juist heel goed tussen bewoners en gebruikers van de skatebaan. Daar hangen door de bewoners meer vuilniszakken en de jongeren kennen een aanwonende waar ze ook altijd even een bezem kunnen lenen. Als er overlast is, dat kan ook op een andere locatie zijn, ga dan eens in gesprek met de jongeren, als men dat te eng vindt mogen ze ook altijd ons bellen. Wij kennen de jongeren doorgaans en gaan graag in gesprek. Bij een gesprek over de plannen met de skatebaan waren we gevraagd door jongeren om met het gesprek mee te gaan. Dat ze ons vragen, tekent de sfeer onderling. Natuurlijk doen we dat dan", vertelt jongerenwerker Sandra van de Water. 


Jongeren willen een eigen plek om te chillen en ook bij Young4Ever snappen ze dat ze dit niet altijd in Time Out willen doen. "Ze komen hier wel, de één meer dan de ander. Maar hier zijn dingen niet toegestaan die elders wel kunnen, een jointje roken bijvoorbeeld. Als wij op 'hun' terrein zijn kunnen wij dat niet verbieden en gaan we met ze in gesprek over de risico’s, gevolgen en de werking van bepaalde drugs. Maar het gaat ook over heel andere zaken. We komen daar niet al voorlichtend binnen natuurlijk", lacht Vera.


Daarnaast is het team van Young4ever ook actief in alle buitendorpen. " Wij zien geen groepen jongeren op straat in de buitendorpen, maar als mensen echte hangjongerenplekken weten, horen wij dat graag. We zijn in alle buitendorpen bezig met verschillende activiteiten, zoals de Avondklok en nu het Lasergamen. Dat doen we in samenwerking met de buurtsportcoaches. In De Cocksdorp en De Koog zijn de jeugdclubs weer actief, in Oudeschild start een nieuwe jeugdclub op woensdag 27 oktober. Ook tijdens de jeugdclubs komen de jongerenwerkers regelmatig langs om de jongeren en vrijwilligers te ontmoeten, een praatje te maken of te helpen tijdens een activiteit. Jongeren of ouders die goede ideeën hebben over activiteiten mogen ook altijd contact met ons opnemen", besluit Berber.


Meer over Young4Ever en de activiteiten is te vinden op young4ever.nl.