Nacht van de Nacht op 30 oktober


IVN Texel houdt zaterdag 30 oktober drie activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht die dan voor de zeventiende keer wordt gehouden. Belangstelling kunnen ervaren hoe bijzonder het donker van de nacht kan zijn.

Voor de jeugd van de basisschoolleeftijd wordt zaterdag 30 oktober onder aanvoering van bioloog Pierre Bonnet een schemerwandeling gemaakt. De wandeling begint om 17:30 uur bij het BBQ-veld aan de Randweg in De Dennen en duurt ongeveer een uur. Het is een wandeling zonder zaklamp, zodat de kinderen zijn aangewezen op hun zintuigen. "Gebeurt er iets met je ogen en oren als het donker wordt? Ruik en voel je dan ook anders?" Het is een wandeling zonder ouders.  Aanmelden kan per mail via texelsenatuurstruners@gmail.com.

Natuurgids Peter Ampt verzorgt in de loop van de avond een gratis duisterniswandeling in het donker over het Hogeberggebied. De wandeling begint om 19:30 uur op de kruising van het Skillepaadje met het Doolhof onder aan de Hoge Berg. Er kunnen maximaal 15 mensen mee, aanmelden kan via pampt@hotmail.com. Deelnemers wordt verzocht zoveel mogelijk met de fiets te komen, omdat er ter plekke weinig parkeerruimte is

De derde activiteit is het beklimmen van de kerktoren van de Burghtkerk aan de Binnenburg in Den Burg. De toren is geopend van 19.30 uur tot 21:00 uur. "Vanaf de toren heb je bijzonder zicht op Den Burg in de nacht en de sterrenhemel. Bij helder weer zijn in de verte de schijnsels van de verschillende vuurtorens te zien." De IVN-natuurgidsen die aanwezig zijn vertellen er volgens IVN Texel graag over. De toegang bedraagt €2,- ten bate van het kerkgebouw. Vantevoren aanmelden is niet nodig.

De 'Nacht van de Nacht' is tevens de gelegenheid voor veel bedrijven en gemeenten om lichten van gebouwen en reclameverlichting te doven. De Nacht van de Nacht wordt gehouden in het laatste weekend van oktober omdat dan in de nacht van zaterdag op zondag de klok een uurtje teruggaat.