Texelstroom vaart al half jaar niet op gas


Veerboot Texelstroom vaart al ruim een half jaar niet meer op aardgas (CNG), maar weer op gasolie. 

Begin dit jaar werd schade aan de twee dual fuel motoren geconstateerd. Sindsdien vaart de Texelstroom niet meer op CNG, om te voorkomen dat er opnieuw motoren beschadigd raken.

TESO-directeur Cees de Waal: “Samen met de leveranciers van het CNG-systeem wordt onderzoek verricht naar de oorzaak en hoe we er voor kunnen zorgen dat dit systeem weer volledig naar behoren kan functioneren. Dit neemt meer tijd dan we hadden gehoopt, op basis van onze ambitie om duurzaam te varen."

"In het hoogseizoen is er geen mogelijkheid geweest om het onderzoek uit te voeren, omdat toen beide schepen dagelijks in de vaart waren. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van één type brandstof en heeft dit dus geen consequenties voor de continuïteit van de inzet van het schip. De gasprijs is de achterliggende periode dermate hoog geweest dat TESO vooralsnog geen financieel nadeel ondervindt van het niet varen op CNG.”

De Texelstroom was in 2017 de eerste veerboot in Europa die op aardgas ging varen. Dat geeft minder uitstoot van schadelijke stoffen dan de gasolie waarop tot dan toe werd gevaren. Een duurzame innovatie waar TESO samen met diverse partners jarenlang naartoe heeft gewerkt.

In het verslag over boekjaar 2018/2019 meldde TESO dankzij het lagere en efficiëntere energiegebruik en anderzijds dankzij het gebruik van CNG dat de uitstoot van fijnstof met 75 procent en die van stikstof met 50 procent was gereduceerd. Een belangrijke stap in de ambitie om in 2040 volledig emissieloos te varen. 

Contant betalen

De maatregel die TESO tijdens de coronacrisis invoerde om alleen van reizigers die niet met een bankpas kunnen afrekenen contant geld te accepteren blijft vooralsnog van kracht. Op weekbasis komt dat volgens Cees de Waal slechts een paar keer voor. “De afgelopen twee maanden hebben we vier klachten ontvangen, dit is afgezet tegen de meer dan 100.000 transacties in deze drukke periode een relatief klein aantal."

"Ook in de doorlopende klantmeting zien we dat de waardering voor de verkoop onverminderd hoog is, ook daaruit blijkt het draagvlak voor de huidige werkwijze. Het belangrijkste voordeel van het niet langer werken met contant geld is dat de veiligheid van de medewerkers en passagiers er mee gediend dat er niet veel cash geld meer op onze locatie aanwezig is.”

Aandeelhoudersvergadering

TESO heeft nog geen definitieve datum voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders vastgesteld. Op basis van de Covid-19 wetgeving staat vast dat deze uiterlijk in januari plaats zal vinden. TESO: "Hopelijk op de traditionele wijze met een fysieke bijeenkomst in de TXL sporthal.