Het lege flesje Melianthe dat in de molenkolk van de molen van Het Noorden lag.
Het lege flesje Melianthe dat in de molenkolk van de molen van Het Noorden lag. Foto: Hollands Noorderkwartier

Oud hoestdrankflesje duikt op

Het is een flesje dat meer dan honderd jaar geleden vermoedelijk achteloos in de kolk bij de molen van Het Noorden moet zijn gegooid en anno 2021 opeens weer tevoorschijn is gekomen.

De mensen die de afgelopen tijd de kolk bij de molen aan het uitbaggeren waren, kwamen tot hun verrassing bij de werkzaamheden opeens een oud flesje tegen waar vroeger hoestdrank in had gezeten.


Het opschrift leerde dat het om 'Meliante' ging, een hoestdrank die H.N van Schaik & Co uit Den Haag rond 1900 fabriceerde. De fabrikant omschreef Melianthe destijds als het beste middel ter wereld tegen kinkhoest. Het spul wordt inmiddels allang niet meer gemaakt en dat maakt de vondst van de fles wel zo bijzonder. 

Een duik in oude Texelse Couranten leerde dat de hoestdrank in ieder geval in 1907 op Texel verkrijgbaar is geweest. De toenmalige drogisterij van Pisart in de Weverstraat adverteerde er dat jaar meermalen mee in de krant. Die advertenties leren overigens dat zaken als 'teercapsules', het verboden middel ontsmettingsmiddel 'Creoline' en 'Rattenbanket' toen ook nog gewoon bij de drogist verkrijgbaar waren.


Het flesje blijft volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat het baggeren liet uitvoeren, bewaard. Bekeken wordt of het een plek kan krijgen in de molen. Vermoedelijk heeft de molenaar de 'Melianthe' destijds nodig gehad en waarschijnlijk ook nooit kunnen bedenken dat het weggegooide lege flesje honderd jaar later nog eens in het nieuws zou komen.