Een Lagerhuisdebat van Texelse jongeren een aantal jaar geleden in de raadzaal.
Een Lagerhuisdebat van Texelse jongeren een aantal jaar geleden in de raadzaal. Foto: Jeroen van Hattum

Rotaract Texel houdt Texels Lagerhuisdebat

Waar gaat Texel naar toe en hoe ziet Texel er in de toekomst uit.

Het zijn punten die centraal staan bij een Lagerhuisdebat dat Rotaract Texel donderdagavond 4 november houdt op vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp. Er is ruimte voor vijftig mensen om met elkaar in debat te gaan over de toekomst van het eiland. Volgens Rotaract Texel mogen dat mensen van 18 tot 45 jaar zijn.


Volgens Martijn van der Linde, scheidend voorzitter van Rotaract Texel, wordt het Lagerhuisdebat gevoerd onder leiding van professionele debatleiders. Het debat zal gevoerd worden aan de hand van twee nog nader te bepalen vraagstukken. Martijn: "Het lijkt mij heerlijk om met onze generatie te debatteren over de toekomst van Texel. Wat moet er veranderen om de toekomst van ons en onze kinderen te waarborgen? Wat is daar voor nodig en wat juist niet?" Mensen die mee willen doen aan het debat om hun mening over de toekomst te laten horen, kunnen zich tot 1 november aanmelden via info@rotaract-texel.nl. De serviceclub hoopt dat er donderdag 4 november een hoop toehoorders naar het debat komen om te horen hoe er over de toekomst van het eiland wordt gedacht.


Bij een Lagerhuisdebat (een verwijzing naar het Britse Lagerhuis) zitten de deelnemers tegenover elkaar. Wie het woord wil, gaat staan. Hij of zij mag gaan praten wanneer de debatleider dat aangeeft, zodat niet iedereen door elkaar praat. Rotaract Texel is de serviceclub die in 2015 met steun van Rotaryclub Texel werd opgericht. De club bestaat uit een groep jonge Texelaars die zich voor de Texelse samenleving inspannen. Rotaract Texel bracht daarvoor onder meer een paar jaar geleden het Texelse Monopolyspel op de markt.