Anders bekeken

Slippies…


Wat wil je voor je verjaardag Floor? Floor ligt op de grond en heeft het speelgoedboek erbij. Weet u het nog? De kinderen vochten erom. Wegdromen in een speelgoedboek en het gevoel hebben dat je van alles mag vragen en van alles kan krijgen van de goedheiligman. Het gaat nu met stickertjes, maar indertijd werden er namen en kruisjes bij gezet.


Ze is in oktober jarig, de Sint ligt nog in het zonnetje in Spanje, zwemt nog baantjes in zijn zwembad en Amigo draaft nog door de wei. De pieten zijn natuurlijk al druk in de weer met cadeautjes maken en inpakken, maar wij gaan eerst nog zingend langs de deuren met een lampion. We gaan eerst nog dromen over van alles en nog wat.


Heeft u nog dromen ? Gewone of bijzondere wensen? Laat de radaren maar eens draaien en bedenk dan wat er op uw lijstje staat. Heel belangrijk want we leven maar een keer. Floor vroeg een koffertje. ”Oma mag ik bij u logeren?” Dat lijkt me gezellig, dus ik ga op zoek naar een koffertje. In dat koffertje moet natuurlijk ook iets leuks. Samen nagels lakken vindt ze leuk, dus ik koop een heel klein flesje.


De schoenendozen raken ook weer gevuld. De kinderen die het een stuk minder hebben, willen ook graag een knuffel, een pakje stiften, een spelletje of een doosje Lego. Zij hebben ook dromen en hopen op iets van hen zelf wat ze mogen houden. En de 1100 kinderen die uit huis geplaatst zijn? Hoe denken zij over hun toekomst?


Wat is hun verwachting? De tranen schieten je in de ogen, een gevoel van onmacht bekruipt je. Je zou wel van de hoogste daken met een mijter op willen zwaaien en schreeuwen: "Zo moet het niet! Wanneer vallen de kwartjes?” De kwartjes vallen niet naar beneden, ze vinden geen vruchtbare bodem. De cadeautjes wel.


Op de gezellige kerstmarkt in De Waal kocht ik van een lief meisje een donkere Baby Born pop. Hij had een zwartepietenpak aan. ”Was het jouw pop?”, vroeg ik. Ze knikte en vertelde dat ze geld bijeen vergaarde voor een konijn. “Dat lijkt me geweldig, een lief konijn." Ik gaf haar wat extra's en zag haar in gedachten het konijntje al koesteren. Een goede investering: liefde en aandacht, belangrijker dan wat ook op deze aarde.


Floor trakteerde op visjes die aan een rietje, een zogenaamde hengel, hingen. In het visje zat wat lekkers verborgen voor ieder kind. “Wat mooi, wat zijn dat Floor?", vroeg de juf. “Slippies!", sprak Floor, “lekkerrrr van opa Mareko!”


Jozien