Omslag van het boek "Vervolg De Laatste Reis" door Jan Aris van der Slikke.
Omslag van het boek "Vervolg De Laatste Reis" door Jan Aris van der Slikke. Foto: De Laatste Reis

Vervolg "Laatste reis"

Op 19 oktober 1976 kwam Texelaar Adri van de Slikke om het leven bij een scheepsramp in de buurt van Newfoundland. Zijn broer Jan Aris van der Slikke schreef daarover 40 jaar na dato in 2016 "De laatste reis". En nu, vijf jaar later, het vervolg.

Vrachtschip Gabriella werd overvallen door een storm met orkaankracht. Twee van de pontonluiken waren in het onderruim gevallen en hebben lekkage veroorzaakt. De slagzij nam toe tot 30 graden, met slingeringen tot 50 graden. De kapitein, er van overtuigd dat het schip elk moment kon kapseizen, besloot dat iedereen het schip moest verlaten. Om 9:45 uur ging het eerste vlot te water en blies zich op. Maar de overkapping was niet bestand tegen de orkaan en werd vrijwel direct weggeblazen. Adri van der Slikke, tweede werktuigkundige, sprong als eerste in het vlot. Daarna volgden de eerste stuurman en de kok. Maar de wind sloeg eronder en lichtte het hele vlot uit het water. Adri en de twee anderen werden eruit geslingerd en dreven snel weg. De temperatuur van het zeewater was 5 graden, de buitenlucht 2 graden, maar het voelde als min 10. Isolerende warmtepakken, die tegenwoordig worden gedragen, waren er nog niet. 

Een ander schip, de Trans America Otto. was te hulp geschoten. Eerste stuurman Martin Siljedal liet zich met een lijn in het water zakken en na een hels karwei wist hij de drenkeling uit het water te krijgen. Maar eenmaal aan boord was Adri bewusteloos. Hij werd aan de beademing gelegd, maar stierf korte tijd later.

De gebeurtenissen lieten zijn broer Jan Aris niet los. Hij deed veel naspeuringen, wat in 2015 resulteerde in "De laatste reis". Daarin doet hij gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen. 

Na ook voltooiing van het boek bleef hij met een aantal vragen zitten. Zoals: Wie heeft redders Winston Hurry en Otto Martin Siljedal voorgedragen voor een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Van der Slikke ontdekte dat de Consul-Generaal in Montreal, Mr. C.H.G. Wite het decoratievoorstel in gang zetten en dat de Nederlandse ambassade en het consulaat in Canada belangrijk werk hebben verricht, tijdens en na de ramp. 

Siljedal, wiens heldendaad nog steeds grote indruk op de Texelaar maakt, is nooit onderscheiden in zijn land Noorwegen. Van der Slikke onderzocht of de Noor postuum alsnog een medaille voor redding op zee en/of zijn heldendaden kon krijgen. Maar tot zijn grote teleurstelling bleek dat niet meer mogelijk.

In "Vervolg De Laatste reis" meerdere getuigenverklaringen, zoals van de twee overlevenden en mensen die betrokken waren bij de redders, en verslagen.

Wie interesse heeft in het boek, kan contact met Van der Slikke opnemen, tel. 0222 314287 of J.a.v.d.slikke@kpnplanet.nl