Onderzoek naar mogelijkheden voor splitsen van woningen

Burgemeester en wethouders gaan bekijken in hoeverre splitsing van woningen een mogelijkheid is om de krapte op de Texelse woningmarkt te verkleinen.

Dat is het resultaat van een motie die Texels Belang, VVD en D66 hadden opgesteld en die unaniem door de Texelse gemeenteraad is aangenomen. Het college gaat de voordelen en nadelen van het splitsen van woningen op een rij zetten, zodat duidelijk moet worden of dat daadwerkelijk iets is om mee verder te gaan. De raad had het liefst al begin 2022 een advies gehad, maar dat is volgens wethouder Hennie Huisman (wonen) wellicht iets te krap. Volgens haar zijn de inspanningen er wel op gericht om zo snel mogelijk een advies over woningsplitsing op tafel te hebben.

TB, VVD en D66 hebben zich onder meer laten inspireren door de gemeente Bergen waar vergunningaanvragen voor het splitsen van woningen gratis zijn geworden. Splitsen van woningen gaat verder dan inwonen bij elkaar. Bij splitsen ontstaan er twee woonruimten en de vraag is onder meer wat dat in de praktijk voor gevolgen kan hebben.

D66 heeft inmiddels ook aan het college gevraagd of het mogelijk is dat Texelaars die in de bijstand zitten bij elkaar intrekken zonder dat het invloed heeft op hun uitkering. Die vraag is voortgekomen uit een proef in Tilburg waar inwoners in de bijstand een half jaar bij elkaar kunnen intrekken zonder dat meteen de uitkering verlaagd wordt.

D66 heeft eveneens gevraagd of Texelaars met een AOW-uitkering of Texelaars die een familielid in huis nemen de woning kunnen delen zonder dat het gevolgen heeft voor een uitkering. "Dat kan twee mensen die het financieel zwaar hebben wat meer lucht geven en ruimte creƫren op de woningmarkt."