Lara Kiljan en Wouter Henrichs, de nieuwe eigenaars van Wijnhuis Oosterend.
Lara Kiljan en Wouter Henrichs, de nieuwe eigenaars van Wijnhuis Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Lara en Wouter openen Wijnhuis Oosterend

"Een droom die werkelijkheid wordt." Dat zeggen Lara Kiljan en Wouter Henrichs, de nieuwe eigenaars van Wijnhuis Oosterend. Enkele weken geleden zijn ze "geruisloos" open gegaan.


Lara en Wouter zetten een traditie voort die met de opening van het wijnhuis in 1968 werd ingezet door Ger de Jong. In een karakteristiek pand, waarvan de historie teruggaat tot 1785. Het nieuws dat het Wijnhuis na een jaar of drie heropent is met enthousiasme ontvangen. De twee kersverse ondernemers geven er hun eigen draai aan. 

Ook een nieuwe wending aan hun eigen leven. Lara doorliep de Hogeschool voor Toerisme, liep stage bij Hotel Opduin en werkte op de klantenservice van het CBR en tot voor kort bij SnelStart. Wouter is bedrijfskundige, werkte ook bij SnelStart en nu bij zaaizaadveredelaar Bejo in Warmenhuizen. Vier jaar geleden verhuisden ze naar Texel, ze zijn ouders van Florine (3) en Julien (bijna 2). 

Wouter: "Toen het Wijnhuis te koop kwam, zijn we gaan kijken. Als dit zou lukken zou dat fantastisch zijn." Ze hebben het kunnen kopen. Lara: "Het is ons gegund", kijken ze terug op de mogelijkheid die ze kregen. Met de nodige hulp en goede adviezen en - niet onbelangrijk - recepten voor allerlei smakelijke likeurtjes, zoals Strender Stropertje, Gortbuker, Strandwandeling en andere drankjes. Lara: "Die kregen we van Alfons Hurkmans (die het Wijnhuis in 1999 overnam van Ger de Jong). Hij heeft ons geholpen met goede adviezen en is voor ons een vraagbaak."

Lara is het gezicht van de winkel, Wouter helpt op de achtergrond hard mee. Het resultaat is zichtbaar. Flessen met verse zelfbereide likeur staan in de schappen, net zoals drankjes die ze zelf hebben ontwikkeld. Zoals Limocello, op basis van onder meer citroen. En binnenkort Mineola, een likeur gemaakt met mineolas. En ook andere drankjes, die ze verkopen onder het eigen merk Texel Tasting. De drankjes bereiden ze 's avonds in de ruime en sfeervolle kelder. 

Naast zelfbereide likeurtjes bieden ze ook een mooie selectie goede wijnen voor een toegankelijke prijs. Nu nog een collectie van 24 verschillende wijnen, maar  dat zal naar verwachting snel doorgroeien naar 100. Lara: "Over twee weken hebben we met onze importeur een proeverijtje." 

Nieuw is het uitgebreide assortiment speciaalbieren. Dat is het domein van Wouter, een goede bekende van Dennis Kort, een vooraanstaande biersommelier uit Eindhoven. "Dennis is vorige week bij ons langs geweest met de bieren. We hebben geproefd, met als resultaat een super en exclusieve collectie traditionele bieren." Blikvanger is de etalage, met nostalgische elementen zoals een miniatuur bierbrouwerij, draaimolen en wijnbar. De credits daarvoor geeft Lara aan haar ouders Bert en Lidy Kiljan-Ran. Wijnhuis Oosterend is open van woensdag tot en met zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Ze leveren ook aan bedrijven en op bestelling.


Afbeelding