Cees Hoogerheide dook in de familieverbanden van de familie Vlaming.
Cees Hoogerheide dook in de familieverbanden van de familie Vlaming. Foto: Gerard Timmerman

Boek familie Vlaming

Timmerlieden, metselaars, vissers, boeren, een kantonrechter en twee wethouders. Beroepen van nazaten van Simon Flamingh, geboren rond 1500 en stamvader van de Texelse familie Vlaming. Cees Hoogerheide schreef een boek over de familieverbanden.

Vlaming is een naam die veel voorkomt op het eiland. Met name in Oosterend, maar ook in andere dorpen kom je ze tegen. Met in de loop der eeuwen allerlei kruisbestuivingen is het voor menig Texelaar goed mogelijk ergens in de stamboom bloedverwanten te hebben bij de familie Vlaming. Maar wie? Het boek "De familie Vlaming vanaf 1500 op Texel" geeft antwoord op die vraag. 

Genealogie, het onderzoek naar de afstamming van families, is bekend terrein voor Hoogerheide. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar de voorvaderen van mensen, zodat een stamboom kan worden gemaakt, en bestudeerde menig (Texelse) familie. Ook zijn eigen familie, wat in 1998 resulteerde in een boek van 328 pagina's "Genealogie van Cornelis Hoogerheije". In dat boek passeren 12 generaties de revue.

Enkele jaren geleden werd Hoogerheide gebeld door een onderzoeker van de Universiteit van Leiden. De wetenschapper was zijn naam tegengekomen in diverse genealogische publicaties bij het "Centraal bureau voor Genealogie" in Den Haag. Tijdens zijn onderzoeken was Hoogerheide al diverse keren op de familienaam Vlaming gestuit. In "Texelse Geslachten" van de heren Dijt staat dat de familie Vlaming eeuwen op Texel heeft gewoond. Ook op internet kwam Hoogerheide enkele publicaties over de familie Vlaming tegen. Maar een familieverband tussen de vermelde takken was niet duidelijk. 

Hoogerheide deed twee jaar onderzoek naar de genealogie van de Vlamingen en benutte daarvoor onder meer de coronaperiode. Uitkomst van zijn studie was onder meer dat er wel degelijk sprake is van één familie Vlaming op Texel. Nazaten wonen niet alleen op Texel, ook in Anna Paulowna, Amsterdam en Yerseke kom je ze tegen. 

Stamvader is Simon Flamingh, geboren rond 1500. De tweede generatie is Gerrit Flamingh, geboren rond 1521. Zijn zoon Hendrik Vlaming, geboren rond 1553, is de derde generatie. Zijn zonen Maerten (circa 1580) en Gerrit (1585) vormen de vierde generatie. Daarmee splitst de stamboom van de Vlamingen zich. Om zo'n 300 pagina's verder aan te landen bij de 17e generatie Vlaming. Met onder andere Emily Vlaming, geboren op 1 juli 2013, dochter van Steffan Vlaming en Kelly Keuning. 

Het boek is meer dan een opsomming van huwelijken, nazaten en geboortedata. Ook veel krantenknipsels en foto's met aanvullende informatie. zoals over Klaas Vlaming uit Oost (1882-1951), van beroep landbouwer. Hij was ook wethouder van de gemeente Texel, liefst vijftien jaar, van 1924 tot 1939. Burgemeester Buysing Damsté memoreert hem "als iemand wiens zaak ernst is". Wethouder R.P. (Reijer) Keijser omschreef hem als een "uitstekend en rechtvaardig" man om naast hem een wethouderplaats te bezetten". 

Hoogerheide geeft "De familie Vlaming vanaf 1500 op Texel" uit in eigen beheer. 


Te koop voor €25,- en te bestellen bij Hoogerheide, tel. 02220-322395 of mail c.hoogerheide@kpnmail.nl. Oplage beperkt.