Chris Boersen op weg naar de overwinning in het NK Stockcar in Leylstad.
Chris Boersen op weg naar de overwinning in het NK Stockcar in Leylstad.

Coureur Chris Boersen Nederlands Kampioen F1 Stockcar in Leylstad

Formule 1-coureur Chris Boersen is zondag op het asfaltcircuit in Lelystad Nederlands kampioen Open NK stockcar F1 speedway geworden.


Door drukte op het werk en de coronapauze had Boersen twee jaar niet gereden. Maar niet stilgezeten. Er is behoorlijk gesleuteld aan de stockcar. “We hebben de auto helemaal vernieuwd. De motor aangepast en de ophanging veranderd”, vertelt de coureur die in 2018 ook Nederlands Kampioen werd in Lelystad. De 8-cilinder motor, gebaseerd op die van een Chevrolet, heeft een vermogen van 640 pk.

De Texelaars werd in Lelystad bijgestaan door team Boersen, bestaande uit zijn vaste monteur Robin Abma, vader Peet en moeder Leny.

Normaal gesproken rijdt hij op een landbaan, zoals die in Eierland, maar op Lelystad op asfalt. Met 21 andere landstockcars uit het hele land reed Chris in de gastklasse. Onder hen ook Texelaars Barry Boersen en Marijn Langeveld.

In de manches reed Chris Boersen vooraan mee en eindigde respectievelijk als eerste en en als tweede. Om daarna in de finale als eerste over de finish te gaan. Barry Boersen werd tweede, Marijn Langeveld vijfde.

Chris Boersen reed ook mee in de extra race: Dash voor cash. Daarin werd hij bij de start achterin gezet. Ook hier was hij oppermachtig. Hij reed zich pijlsnel naar voren en eindigde als tweede. “Ik had nog één ronde nodig gehad om nummer 1 in te halen.” Op het ovale asfaltcircuit reed hij een gemiddelde van circa 125 km/uur, aan het eind van het rechte eind zelfs 140 à 145 km/uur. Met zijn prestaties veroverde hij een indrukwekkende bokaal. Ook sleepte hij het nodige aan prijzengeld binnen. "Dit weekend zijn we in elk geval wel uit de kosten. Het was mijn eerste race sinds twee jaar. Een mooi sfeertje en het weer was super. Er was veel publiek op de been. Fijn om te zien. De sport wordt al groter en het blijft groeien. Er komt steeds meer publiek.” Voor Chris zit het seizoen er op, de auto verdwijnt voorlopig in de schuur. Maar volgend jaar hoopt hij tijdens de autocross op Texel zeker weer van de partij te zijn

Afbeelding