Bolder ziet voor het eerst in haar bestaan tekort op de begroting

Leer-werkbedrijf De Bolder in Den Burg heeft voor het eerst in haar meer dan zestigjarige bestaan een begroting die niet-sluitend is.

Op de begroting voor 2022 prijkt een tekort van €134.500,- dat nog gedekt moet worden. Dat ligt niet aan de inzet van de medewerkers van het leer-werkbedrijf, maar aan landelijke veranderingen in de sociale werkvoorziening waar ook de Bolder niet aan aankomt. Sinds een paar jaar is de instroom van nieuwe medewerkers via de Wet Sociale Werkvoorziening opgedroogd. Daarnaast worden tegenwoordig meer medewerkers van De Bolder bij andere bedrijven ondergebracht om daar werkzaamheden te verrichten als dat binnen de mogelijkheden hoort. Het resultaat van die verandering begint volgens de gemeente (waar De Bolder onder valt) echter wel merkbaar te worden in de bezetting van De Bolder aan de Reijer Keijserstraat zelf (kleiner dan een paar jaar geleden) en dat heeft ook weer gevolgen voor de productiviteit die geleverd kan worden.

Burgemeester en wethouders hebben de raad voorgesteld om het tekort voor 2022 deels (€78.800,-) te dekken uit de zogeheten egalisatiereserve van De Bolder. Voor het resterende deel van het tekort (€55.600,-) wil het college een beroep te doen op de algemene reserve van de gemeente. Het college werkt momenteel aan een langetermijnvisie voor De Bolder omdat er naar verwachting de komende jaren meer financiële tekorten komen. Die visie wordt in december door de gemeenteraad besproken. Dat gebeurt tegelijkertijd met het bespreken van een langetermijnvisie van het sociaal domein waar de Bolder mee verweven is.