Kerkuil.
Kerkuil. Foto: De Marel

Braakballen uitpluizen

Bij Natuurcentrum De Marel langs de Nieuwlanderweg zijn komende week diverse activiteiten in het kader van de herfstvakantie.

Woensdagmiddag 20 oktober is er van 13:30 tot 15:00 uur een bijeenkomst voor kinderen om braakballen van de kerkuil uit te pluizen. Samen met vrijwilligers en kenners Dick Schermer en Nico Jonker worden braakballen van de Texelse kerkuil onderzocht.


"Kerkuilen eten verschillende muizen en jonge ratten en het is heel interessant om te weten welke muizensoorten ze precies gegeten hebben. Doordat de muizen in grote stukken naar binnen geslokt worden en de maag van een uil niet erg zuur is,worden de botten en haren niet verteerd. Die komen iedere dag weer naar buiten in de vorm van een braakbal."


Volgens De Marel kunnen daardoor in de braakballen botten en schedeltjes van muizen en andere prooidieren gevonden. Met de deskundige gaan kinderen de braakballen vakkundig ontleden en kijken welke prooidieren er allemaal opgegeten zijn. "Hierdoor leren we met elkaar welke muizen er allemaal op Texel voorkomen."  Voor OERRR-leden van Natuurmonumenten is het onderzoeken van de braakballen gratis, niet leden betalen 5 euro. De kinderen krijgen er wat te drinken bij. 

Op donderdagmiddag 21 oktober is er bij De Marel weer een vogelexcursie voor kinderen. Joas van der Velden en Ezra IJzelenberg begeleiden samen een mooie wandeling door Waalenburg op zoek naar watervogels en trekvogels. "Het zal je verbazen hoeveel vogels je dan te zien krijgt." Deze speciale vogelexcursie voor kinderen begint om 13:30 uur en duurt tot ongeveer 15:00 uur. Na aflopen krijgen de deelnemers limonade. 


Voor OERRR leden van Natuurmonumenten kost deze excursie 7 euro per persoon (ook voor de ouders die eventueel meelopen) en voor niet leden is de prijs 10 euro per persoon. Aanmelden voor de activiteiten bij Natuurcentrum De Marel kan op de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl). 


Het natuurcentrum aan de Nieuwlanderweg en is ondanks alle omleidingen als gevolg van de wegwerkzaamheden op het eiland gewoon bereikbaar via de Nieuwlanderweg. De Marel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 tot 17:00 uur. De toegang tot het Natuurcentrum en tot de speelnatuur bij het Natuurcentrum is gratis.