Marleen Barendregt: "Ik vind heel veel dingen leuk om te doen en jammer genoeg vliegen de dagen voorbij."
Marleen Barendregt: "Ik vind heel veel dingen leuk om te doen en jammer genoeg vliegen de dagen voorbij." Foto: Jeroen van Hattum

Luxe dat alle familie op het eiland woont

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Marleen Barendregt, getrouwd met Piet Koning, moeder van Maaike en Barry en oma van Senn, Jules, Lev, Roef, Mase en Flore. Daar horen natuurlijk ook Sam en Monique bij. Ik ben super trots op dat stel!

Ik ben geboren op Texel en geniet nog elke dag van het eiland. Ik ervaar het als een luxe dat zowel mijn moeder, broer, kinderen en schoonfamilie allemaal op het eiland wonen en dat ik vaak op de kleinkinderen mag passen. We wonen op de boerderij ‘Vruchtbaaroord’ met onze twee honden Bo en Max. Op deze boerderij ben ik opgegroeid.



Wat voor werk doe je in de zorg?

Vooral auto's die voor mij een gevoel van overlast bezorgen

Al een aantal jaar werk ik als ambulant begeleider bij ’s Heeren Loo. Ons team biedt ondersteuning aan mensen met verschillende hulpvragen. 

Daarnaast ben ik mijzelf aan het ontwikkelen als coach. Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met coaching doordat ik zelf vastliep op het werk, niet precies wist wat en hoe ik het wilde. Ik ben een opleiding gaan volgen bij de Coaching Academy te Naarden en kwam er al snel achter dat je als coach vooral naar jezelf moet kijken: een uitdaging dus!

Ik heb gekozen voor een stukje verdieping in autisme en kindercoaching vanwege mijn werk, maar ook om als zzp-er aan de slag te gaan. 



Vanwaar de keuze voor dit vak?

Werken in de zorg is nooit echt een bewuste keuze geweest, het kwam op mijn pad. Ik werkte in de bediening bij Strends End en dacht dit nog jaren te doen. Tot de familie Van Diesen stopte en het bedrijf overging naar een andere eigenaar. Daar had ik niet zoveel zin in en werd het tijd voor iets anders. In de krant stond een vacature bij de Gollards en zo ben ik de zorg ingerold. Een paar jaar later werd het Bliedhuus gebouwd en kreeg ik de kans om daar te gaan werken. Eigenlijk viel toen voor mij alles op zijn plek, wat een mooie mensen wonen daar!


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

In de zomer ben ik het liefst op het strand waar we met vrienden een strandhuisje hebben. Water en zee hebben op mij een grote aantrekkingskracht. In de koudere maanden vind ik het heerlijk om met onze honden over het strand te wandelen. 

Ik vind heel veel dingen leuk om te doen en jammer genoeg vliegen de dagen voorbij. Waar ik zoveel mogelijk tijd voor probeer vrij te maken is uitgebreid koken, samen eten met familie en vrienden en leuke dingen doen met de kleinkinderen. Ik lees graag en als het verhaal mij pakt dan kan ik het moeilijk wegleggen. ‘De Keuze’ van Edith Eva Eger is zo’n boek. Prachtig!



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Gelukkig ervaar ik nog vaak het gevoel van ‘leven en laten leven’ al merk ik ook dat mensen wat meer gejaagd leven en zich steeds vaker storen aan elkaar. 



Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

De strandhuisjes! Als in het voorjaar de huisjes weer het strand op mogen, heerst er gelijk iets van gezelligheid op het strand. Het is leuk om er langs te lopen en te zien hoe elk huis er net weer anders uitziet. Laten we er vooral geen ‘eenheidsworst’ van maken. 



Wat zou er op Texel anders mogen?

De toestroom van auto’s. Dat is mij het afgelopen jaar opgevallen: heel veel auto’s die de hele dag heen en weer rijden. Toerisme hoort bij Texel en er is wat mij betreft ruimte genoeg, maar laat de auto bij het huisje staan. Maak het voor (toeristen)auto’s minder aantrekkelijk in de dorpen. 

Voor mij is Texel goed zoals het is. Misschien hoeft alles niet ‘anders’ te worden en mag het juist een beetje blijven zoals het is. Daarmee bedoel ik niet dat we niet met de tijd mee moeten gaan. maar het hoeft allemaal niet zo perfect te zijn. 



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Deze vraag is niet zo aan mij besteed. We verdienen allemaal wel eens een grote pluim. 



Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Met gemengde gevoelens. Aan de ene kant heftig wat er allemaal gebeurde, de onzekerheid, de druk die toenam op het werk en de zorgen die Maaike en Monique hadden toen ze ineens hun bedrijf moesten sluiten. Dat doet wel wat met je.

Aan de andere kant gebeurden er ook veel mooie dingen en was er ruimte voor creatieve oplossingen die nu nog steeds goed werken. Wat ik heerlijk vond was de rust op het eiland en de tijd die er vrijkwam. Ik heb eigenlijk een heel gezellig jaar achter de rug. 



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Zoals ik hierboven al beschrijf: het zijn vooral de auto’s die voor mij een gevoel van overlast bezorgen. De bijna constante stroom van auto’s die heen en weer gaan. Wat mij betreft zijn er nu meer dan genoeg bedden voor toeristen. Ik vind Texel ook erg duur en dat is niet altijd in verhouding met de kwaliteit. 



Wat doe je over vijf jaar?

Dan doe ik lekker mijn ding en dat kan van alles zijn. 



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Floor Daemen. Floor is een vriendin van Maaike. Ze heeft een druk gezin en is daarnaast directrice van De Vliekotter. Dat doet ze toch maar allemaal!