Overleg tussen leden van Noodhulpteam Texel en de brandweer.
Overleg tussen leden van Noodhulpteam Texel en de brandweer. Foto: Aryan Boshuis

Eierlandsche Huis toneel van rampenoefening

Terwijl in het Eierlandsche Huis een babyfeestje met zestig gasten ter ere van een hoogzwangere moeder aan de gang is, breekt brand uit in de keuken. Er zijn gewonden, er breekt paniek uit en in de chaos raken de nood- en de hoofduitgang gebarricadeerd en mensen ingesloten. 


Op het moment van de brand was er één ambulance in Den Helder en ook de Rapid Responder was niet op het eiland. De traumahelikopter was onderweg. Wel was er één ambulance ter plekke. De brandweer was paraat met meerdere voertuigen en Noodhulpteam Texel was ter plekke. 

Een denkbeeldige ramp, waarbij het scenario zo realistisch mogelijk werd nagebootst tijdens de oefening zaterdag van Noodhulpteam Texel in samenwerking met de ambulance en de brandweer. 

Volop uitdagingen voor de hulpverleners. Brandweerlieden hoorden ter plekke dat er nog vijftien mensen in het gebouw waren. Voorheen lag hun focus vooral op zo snel mogelijk zoveel mogelijk slachtoffers redden. Nu vooral eerst het grootse gevaar (vuur & rook) wegnemen. Mensen die op een veilige plek in het gebouw zitten worden daarna bevrijd.

Buiten droeg de brandweer slachtoffers over aan de ambulance en het noodhulpteam. Dit team wordt opgeroepen bij rampen en calamiteiten met meer dan tien slachtoffers, zoals hier. De ambulance die het eerst ter plekke was had een coördinerende rol. Medewerkers stelden slachtoffers vragen en kregen zo inzicht in de ernst van hun situatie en de vereiste behandeling. Wie heeft eerste hulp nodig en wie heeft niet zo snel hulp nodig?

Lichtgewonden werden overgedragen aan het noodhulpteam, dat zich over hen ontfermde. Daarnaast ondersteunden zij mensen van de ambulance bij het behandelen van slachtoffers.

Volop uitdagingen ook voor het noodhulpteam. Nog maar net ter plekke zagen ze bij het inrichten van hun mobiele hulppost (gewondennest) kermende slachtoffers op zich afkomen. Ze werden direct gedwongen te handelen. Ook dat is de praktijk.

De lotusslachtoffers waren door grimeurs realistisch geschminkt. Wonden zagen er realistisch uit, ze hadden ademhalingsproblemen door ingedamde rook en gedroegen zich paniekerig. Realistisch, confronterend en uitdagend. Slachtoffers die medische hulp nodig behandelen, mensen gerust stellen en de situatie in goede banen leiden. 

De organisatie van de oefening was in handen van Ron Vermeulen (Hoofd & Teamleider Noodhulpteam Texel, van het Rode Kruis) en Aryan Boshuis (Verantwoordelijk voor Vakbekwaamheid & Materiaal-Materieel Brandweer Texel). Zij vormden tevens de staf.

Vermeulen: “Je kunt oefenen uit het boekje, maar dit is de praktijk. Er waren leermomenten, ook dat maakt zo’n oefening ontzettend nuttig. We zagen nu in de praktijk hoe brandweer en ambulance te werk gaan.  Heel leerzaam.” 

Hulpverlening bij een calamiteit van deze orde stelt hoge eisen aan de communicatie. Boshuis: “De officrier van dienst had een leidinggevende rol. Die overlegt met mensen van de ambulance, het noodhulpteam en andere instanties. Voor de brandweer een goeie oefening. De focus hoe we brand bestrijden, de manier van werken en de samenwerking. Ook het werken met Lotusslachtoffers. Brandweerlieden werden voor een dilemma gesteld: brandbestrijding, maar er kwamen ook slachtoffers op hen af. In dit soort situaties heerst in het begin chaos. Daar moet je als hulpverlener zo snel mogelijk orde in scheppen en stroomlijnen. Ook daarom een heel leerzame en realistische oefening.”


De oefening was amper begonnen, toen de brandweer een melding kreeg over een (echte) brand. Weer teruggekeerd kon de oefening alsnog worden gestart.