Gezinnen met kinderen weten Texel goed te vinden.
Gezinnen met kinderen weten Texel goed te vinden. Foto: KADO Texel

Prijskwaliteitsverhouding onder 8

Het cijfer dat gasten geven voor de algehele prijskwaliteitsverhouding op Texel is gedaald naar 7,73 in het derde kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van KADO Texel, op basis van boekingen gemaakt via VVV Texel. "Geen reden voor paniek, maar wel een waarschuwing."

De directeur van VVV Texel heeft altijd gesteld dat Texel moet streven om het cijfer boven de acht te houden, het valt hem dan ook rauw op zijn dak dat het nu zo fors onder de acht zit. 7,73 is een daling van 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar 2020 (7,97) en 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal (8,06). "Dat zijn niet alleen klachten over accommodaties, dat gaat bijvoorbeeld ook over het winkel- en horeca aanbod. Er is nu nog geen onderzoek gedaan naar welk soort winkels worden gemist, dat zou voor de toekomst zeker interessant zijn. Het gaat al met al hartstikke goed, maar we moeten scherp blijven en er niet vanuit gaan dat het allemaal maar vanzelf blijft gaan. Daarom ben ik ook blij met activiteiten als de inspiratietrip. Het is goed om je horizon te blijven verbreden. Wat doen ze op andere (toeristische) bestemmingen? Wat werkt wel en wat werkt juist niet? Kortom, wat verwacht de consument van nu?" 


Het is niet het enige cijfer dat tegenvalt, De Net Promotor Score (NPS, waarmee de loyaliteit dan wel de klanttevredenheid gemeten wordt), steeg vorig kwartaal nog naar 65. Dit kwartaal blijft Texel steken op 55 punten. "Dat is echt een forse daling. Ik werd daar onaangenaam door verrast. Maar wat is het corona-effect op de algehele stemming? Ook hebben we onze vaste mailing een tijd moeten uitstellen door de overgang naar onze nieuwe website. Mensen kregen de enquête hierdoor later dan gebruikelijk. Ik ben zeer benieuwd hoe dit zich het volgende kwartaal ontwikkelt." 

Als men kijkt naar de algemene kwaliteitsscore, lijkt er niet al teveel aan de hand. Men beoordeelt Texel als vakantie-eiland gemiddeld met een 8,67. Dat is nagenoeg gelijk aan dezelfde periode in 2020 (8,7). Vorig kwartaal kwam dit cijfer uit op 8,66. Ruim een kwart van de bezoekers ziet ruimte voor verbeteringen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de breedte van fietspaden en de drukte op fietspaden, de genoemde prijskwaliteitverhouding, stijgende accommodatieprijzen, het gemis van afvalbakken in de natuur, het winkelaanbod dat gevarieerder zou mogen zijn en de wens van meer binnenactiviteiten. Aan de fietspaden wordt gewerkt, op de andere genoemde punten liggen er zeker nog kansen en uitdagingen.

Van uitstekend naar goed

Het is volgens Frank absoluut niet zo dat het ineens dramatisch gaat, benadrukt hij. "Maar ook als je kijkt naar de verwachtingen, is het aandeel dat vindt dat Texel 'uitstekend' voldoet aan de verwachtingen afgenomen en is die als toename bijna één op één terug te zien bij de groep die vindt dat Texel 'goed heeft voldaan aan de verwachtingen." De cijfers: voor 48,9 procent van de gasten heeft Texel uitstekend voldaan aan de verwachtingen. Dat is 7,3 procent minder dan in het derde kwartaal 2020. Voor 46,4 procent van de gasten heeft Texel goed voldaan aan de verwachtingen. Dat is 7,8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. 


Dat het zeker niet alleen kommer en kwel is, blijkt uit de 'terugkeercijfers'. Gasten vierden in het derde kwartaal iets vaker de hoofdvakantie op Texel dan in 2020 (+2,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar). Voor bijna twaalf procent was dit de eerste kennismaking met Texel. Dat is dan weer een daling van 8,4 procent ten opzicht van kwartaal 3 2020. Maar die groep was vorig jaar door corona gestegen en we zien dat het aantal mensen dat terugkeert stijgt. Je kunt maar één keer voor de eerste keer komen natuurlijk", lacht Frank. Met 53,5 procent is de groep met meer dan zes bezoeken per jaar verreweg het grootst en zelfs 14,33 procent groter dan in deze periode vorig jaar. "Mijn persoonlijk aanname is dat dit komt doordat een deel van de ouderen vorig jaar wegbleef vanwege corona. Die durfden nu wel weer op vakantie. Het wegvallen van 40 procent Duitse gasten afgelopen anderhalf jaar hebben we prachtig weten op te vangen met een interessante doelgroep uit eigen land. Elders in het land was en is het een ander verhaal qua toerisme.”

Jaarlijks onderzoek

Het derde kwartaal is altijd interessant om te bekijken. Niet alleen omdat de zomervakanties daarin vallen, maar ook omdat dit het moment is dat VVV Texel bureau Market Response (voorheen: SAMR) een databaseanalyse voor Texel laat uitvoeren, gebruik makend van CBS statistieken. Dit jaar misschien nog interessanter, omdat het alweer de vijfde keer is dat dit gebeurt. Er wordt hierbij gekeken naar levensfases, opleiding, het gezinsinkomen en de 'leefstijl' van de gast. 

Inkomen

In het onderzoek wordt ook altijd gekeken naar het inkomen van de Texelgast. Dit wordt onderverdeeld in vijf categorieën: beneden modaal, modaal, 1,5 keer modaal, 2 keer modaal en 2,5 keer modaal of hoger. Wat opvalt is dat het aandeel “2,5 keer modaal of hoger” sterk is gestegen ten opzichte van 2020. Na ook een significante toename in 2019, vertegenwoordigt deze groep anno 2021 41,7% van de Texel bezoekers. Daarentegen laten de groepen “Beneden modaal inkomen” en “Modaal inkomen" (€36.000 bruto per jaar) sinds 2020 (zie afbeelding rechtsboven). 


"Sinds 2017 hebben we geprobeerd balans te brengen in de verschillende klassen. De groep beneden modaal en modaal hadden het grootste aandeel met in totaal 40,5 procent in 2017. Nu zien we juist dat de bovenste groep oververtegenwoordigd is. Wij denken dat dit met meerdere factoren te maken heeft. Zo heb je een welgestelde groep die normaal ver naar het buitenland ging en dit jaar vanwege corona in Nederland bleef. Daarnaast zie je dat de middenklasse steeds breder wordt. Dat zie je ook in de landelijke cijfers van het CBS. De babyboom gaat of is met pensioen en een deel schenkt nu al aan kinderen. Zodoende komt ook geld vrij", analyseert Frank die verwacht dat deze cijfers volgend jaar echt weer stabiliseren. Op basis van zijn rekenmodel (1 miljoen gasten, gecombineerd met loonverdeling gasten en acht procent vakantiegeld waarbij ervan wordt uitgegaan dat er een kwart wordt besteed op Texel) stelt de VVV-directeur dat toeristen in het afgelopen jaar 473 miljoen euro hebben uitgegeven op Texel. Een jaar eerder was dit rond de 394 miljoen, maar ook hier speelt de coronacrisis een rol. De verwachting is dat met het terugdringen van corona de balans weer herstelt.” 

Hoger opgeleid

In het hele land neemt het aandeel van het mensen dat hoger opgeleid is toe en dat is, niet geheel verrassend, dan ook terug te zien in het opleidingsniveau van de gasten. De categorieën "hbo” en "w.o.” zijn gestegen ten opzichte van 2020. Vooral de stijging bij de wetenschappelijk opgeleiden valt op, omdat deze ook ten opzichte van de landelijke cijfers dit jaar hoger ligt. "mbo” is gelijk gebleven aan vorig jaar en vertegenwoordigt nog steeds de grootste doelgroep met 32,3 procent, hetgeen nagenoeg gelijk is aan het landelijk gemiddelde.

Het opleidingsniveau van de gasten stijgt.
De meest recente bezettingscijfers vergeleken met 2019.
De inkomensklasses zijn flink verschoven.
Texel voldoet nog altijd aan de verwachtingen.
De meeste mensen willen terugkeren.