Testen voor Toegang houdt Texel bezig

Het leek de afgelopen dagen bijna even alsof illusionist Hans Klok aan het oefenen was met de testlocatie van 'Testen voor Toegang' in De Koog.

Het zondag was de testlocatie nog gewoon aanwezig in dorpshuis De Hof, maandag was de testlocatie administratief opeens verdwenen en woensdag was de testlocatie weer vrolijk terug op de site van Testen voor Toegang en konden daar ook weer gewoon test-afspraken op Texel gemaakt worden.


Het wel/niet bestaan van de testlocatie in De Hof leidde afgelopen week bij ondernemers tot een hoop onrust. De testlocatie is er voor mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Zij kunnen zich bij Testen voor Toegang laten testen om vervolgens met een geldig negatief coronatestbewijs bij de horeca of een evenement aan te tonen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Doordat aanmelden voor een test in De Hof op de site van Testen voor Toegang niet meer mogelijk was, werden mensen doorverwezen naar testlocaties in Heerhugowaard, Andijk en Harlingen. Ook Oost-Vlieland (via land zo'n beetje een dagreis vanaf Texel) werd als testlocatie genoemd. 


Het euvel van de 'verdwijnende en weer verschijnende' testlocatie zat in een systeemverandering die Stichting Open Nederland (de organisatie achter Testen voor Toegang) afgelopen week invoerde.

Testaanbieders van Testen voor Toegang kregen tot zondag 10 oktober een beschikbaarheidsvergoeding op basis van beschikbare testcapaciteit. Dat veranderde afgelopen maandag 11 oktober; testaanbieders worden nu betaald per afgenomen test. Tegelijkertijd was op de kaart van Testen voor Toegang ineens een groot deel van de Kop van Noord-Holland verstoken van testlocaties. Een woordvoerder van Stichting Open Nederland gaf maandag aan dat 'Testen voor Toegang' door de veranderingen vol in een proces zat om nieuwe testaanbieders aan te sluiten en dat er en dat er in de loop van de week nieuwe locaties zouden volgen. 


Dat leidde woensdag inderdaad tot de administratieve terugkeer van de testlocatie in De Hof (er konden via de website van Testen voor Toegang weer afspraken ingeboekt worden), maar de chaos was tegen die tijd tot bloei gekomen. Ook de gemeente was verrast (en niet geïnformeerd) dat de testlocatie in De Koog was verdwenen. Het leidde tot oproepen aan het ministerie van Volksgezondheid en Stichting Open Nederland om het verdwijnen van de testlocatie te herstellen. De gemeente zegde toe coulant om te gaan met de handhaving op het controleren van coronatoegangsbewijzen bij de horeca zolang Testen voor Toegang niet meer op Texel was. Op Facebook werd het hele euvel na de wederopstanding van de testlocatie in De Koog praktisch samengevat in een reactie van een reageerder: "Het is weer opgelost."